Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Еврото достигна 7-седмично дъно спрямо долара

Снимка: Shutterstock

Еврото достигна до 7-седмично дъно спрямо долара в петък на фона на разочароващите данни за индекса на мениджърите по поръчките PMI, които подсилиха убеждението на пазарите, че Европейската централна банка ще удължи разхлабената си парична политика в близкото бъдеще, предаде Ройтерс.

Доклад на IHS Markit показа, че бизнес активността в Еврозоната е останала на декемврийското си равнище, ден след като ЕЦБ остави без промяна водещите си лихви на досегашните им исторически минимуми и обяви, че ще продължи програмата си за изкупуване на облигации. От централната банка дори подчертаха, че са готови да смъкнат лихвите още по-ниско, ако това ще помогне за достигането на целевата инфлация.

Данните на Markit на практика циментираха очакванията на анализаторите, че ЕЦБ няма да повиши лихвите си до края на тази година. Същевременно с това анализатори от Nordea прогнозираха увеличение на лихвите с 10 базисни пункта едва през второто тримесечие на 2023 г.

Макар че пазарите не очакват повишение на лихвите на Федералния резерв на САЩ до края на годината, разликата от около 160 базисни пункта между основните лихви на Фед и тези на ЕЦБ най-вероятно ще доведе до поевтиняване на еврото срещу долара.

В действителност, еврото бележи най-лошия си годишен старт за последните пет години, като от началото на месеца валутата е поевтиняла с 1,5% и се търгува на най-ниските си нива от 2 декември насам. Към 17:00 ч. едно евро се разменя за 1,1031 долара.

„От началото на годината еврото преминава през период на разпродажба на фона на очакванията, че Фед няма да промени паричната си политика, докато ЕЦБ проучва възможностите за добавяне на ликвидност“, коментира Джон Марли от SmartCurrencyBusiness.

Същевременно с това еврото е близо до най-ниското си равнище спрямо паунда от около 5 седмици и отчита 33-месечно дъно спрямо швейцарския франк.

„Някои хора се надяваха, че управителят на ЕЦБ Кристин Лагард ще говори за нормализиране на паричната политика, след като в края на миналата година централната банка на Швеция Riksbank прекрати политиката си на отрицателни лихвени проценти. Тя обаче не даде никакви индикации за това“, коментира Казушиге Кайда от State Street Bank.

Централната банка на Швеция яповиши основната си краткосрочна лихва до 0% през декември, слагайки край на 5-годишен период на отрицателни лихви. Така тя стана първата централна банка, която се обърна към повишаване на лихвите.

още по темата
още от Финанси
25
Вторник
Февруари