нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Перспективите за възстановяване на американската икономика остават крайно неясни, предупреди Фед

Снимка: Guliver / Getty images

Перспективите за възстановяване на американската икономика от последиците на пандемията от коронавируса остават крайно неясни, заяви днес на пресконференция председателят на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Джероум Пауел, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Икономиката "се възстановява по-бързо от очакваното и прогнозите (...) на УФР по отношение на икономическия растеж през тази година ще бъдат преразгледани в посока подобрение в сравнение с прогнозите от юни. Въпреки това (нивото на икономическа) активност като цяло остава по-ниско в сравнение с времето допреди пандемията", изтъкна Пауел.

Според председателя на УФР пълно икономическо възстановяване в Съединените щати вероятно няма да има, докато пандемията не отмине и хората не бъдат сигурни, че могат безопасно да се завърнат към дейностите си.

Същевременно с това Фед увеличи прогнозния процент на инфлацията в страната тази година от 0,8 на 1,2 процента. Увеличен е и прогнозният процент на инфлацията за идната 2021 г. - от 1,6 до 1,7 процента.

Централната банка запази водещата си лихва на равнище 0 - 0,25 процента. Фед посочи, че вероятно ще запази това равнище до 2023 г. с цел да задържи разходите по заемите много ниски, докато пазарът на труда се възстанови, а нарастването на инфлацията достигне набелязаното равнище от 2 процента.

Фед понижи прогнозния процент на безработицата в страната за тази година от 9,3 до 7,6 процента. Понижен е и  прогнозния процент за следващата година - от 6,5 до 5,5 процента.

 

още по темата
още от Финанси