Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Фед трябва да понижи лихвите. Но защо чака?

Почти всички наблюдатели са убедени, че в някакъв момент тази година Федералният резерв на САЩ ще понижи лихвите, а централната банка е изправена пред един доста неотложен въпрос: "Защо чака?"

Пазарът вече отчита понижения на лихвите и то вероятно най-малко три тази година. При все това на заседанието на Федералния комитет за операциите на открития пазар на Фед, което ще се проведе днес и утре, не се очакват стъпки в тази посока.

Според наблюдателите на Фед това се дължи основно на три фактора. Първият фактор е наближаващата среща на върха на Г-20, на която САЩ и Китай поне теоретично могат да постигнат търговско споразумение. Вторият е желание вдигането на лихвите да не изглежда като твърде повлияно от финансовите пазари и позицията, налагана от президента на САЩ Доналд Тръм. Третият е стремежът повишаването на лихвите през декември да не се възприема като политическа грешка.

"Те не искат да изглеждат отстъпващи пред какъвто и да е натиск, било той политически от Белия дом или от пазара", коментира Линдзи Пиегза, главен икономист в Стифел (Stifel). "Фед ще разгледа данните, ще види какво казват моделите му. За Фед няма значение какво казват пазарите", твърди тя, като добавя, че е трудно да се повярва, че няма да има сваляне на лихвите.

А Уолстрийт настоява за това.

При сегашната обстановка решението трябва да бъде взето от ръководителя на Фед Джероум Пауел и неговите колеги, като няма предпоставки за конкретни действия.

Възможно е обаче и това да се промени, когато членовете на Федералния комитет за операциите на открития пазар представят икономическите си прогнози на заседанието днес и утре.

Според основателя на DoubleLine Capital)Джефри Гундлах е трудно да се повярва, че тази година няма да има понижение на лихвите.

още от Финанси
24
Понеделник
Февруари