нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Федералният резерв може да започне да оттегля подкрепата за икономиката от средата на ноември

Снимка: Getty images

Федералният резерв може да започне да свива пандемичната си програма за стимулиране на икономиката най-рано от средата на ноември , става ясно от протоколите от заседанието на централната банка от септември, предаде Си Ен Би Си.

От резюме на срещата се разбира, че членовете на централната банка смятат, че Фед е близо до постигане на целите си за заетост и инфлация.

Според протокола Фед ще започне да намалява настоящите си месечни покупки на активи на стойност 120 млрд. долара постепенно – с по 10 млрд. от държавните облигации и по 5 млрд. от ипотечни ценни книжа (MBS). В момента по програмата ФЕД купува месечно държавни облигации за 80 млрд. и ипотечни ценни книжа за 40 млрд. долара.

Ако обстановката не се промени, то програмата ще бъде спряна в средата на 2022 г.

„Участниците в срещата отбелязаха, че ако по време на следващата среща се вземе решение за започване на свиването, процесът може да започне към средата на ноември или декември“, става ясно от протокола.

Следващото заседание на ФЕД е на 2-3 ноември, като потенциалния старт на ограничаването на покупките през същия месец се оценява като по-агресивен сценарии от очаквания от пазара.

„Ако обявят свиване през ноември, не виждам причина да отлагат стартирането на процеса“, коментира Кати Джосун от Charles Schwab. Тя казва, че е била изненадана от това, че няколко члена на Фед с заявили, че „предпочитат да продължат с по-ускорено темпо на свиване на програмата“.

„Това би било доста агресивен подход. Изглежда, че има доста загрижени хора, които смятат, че трябва да се действа още по-бързо“, добави тя.

Президентът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булгард заяви във вторник пред Си Ен Би Си, че според него свиването трябва да бъде по-агресивно в случай, че централната банка има нуждата да увеличи лихвата през следващата година, за да се бори с устойчива инфлация.

На заседанието си през септември Федералният резерв  запази основната си лихва в диапазона от 0 до 0,25%,

 

 

 

още по темата
още от Финанси