нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Федералният резерв запази рекордно ниската си лихва

Снимка: Getty images

На вчерашното си заседание Федералният резерв на САЩ запази основната си лихва близо до нулата и остави без промяна темпа на покупки на активи от 120 млд. долара на месец.

Лихвените проценти ще останат в диапазона от нула до 0,25%, докато не бъдат постигнат допълнителен напредък по целите на Фед за заетостта и инфлацията.

Централната банка посочи, че продължава да оценява напредъка на икономиката и че някои от най-засегнатите сектори заради пандемията показват подобрение, макар и да не са напълно възстановени.

„Федералният резерв ще продължи да следи последиците от постъпващата информация за икономическите перспективи. Фед ще бъде готов да коригира позицията на паричната си политика по подходящ начин, ако възникнат рискове, които биха могли да възпрепятстват постигането на неговите цели“, се казва в изявлението на Американската централна банка.

След заседанието председателят на Фед Джером Пауъл заяви по време на пресконференция, че инфлацията е нараснала значително и се очаква да се задържи на високи нива през идните месец.

Въпреки това, показателите за дългосрочните инфлационни очаквания остават като цяло в съответствие с целта на Фед от 2 на сто, добави Пауъл, като посочи, че централната банка ще коригира политиките си, ако тези очаквания се преместят „съществено и упорито“ над 2%.

още от Финанси