нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Федералният резерв запазва предпазливата си политика въпреки неочаквания спад на безработицата

Снимка: Guliver / Getty images

Управлението за федерален резерв (УФР) се събира днес и утре за първи път от вдигането на карантинните мерки в САЩ, информират Франс прес и БТА. Очаква се отново да се акцентира върху рисковете за икономиката, произтичащи от пандемията, въпреки изненадващия спад на безработицата.

Американската икономика дава признаци на оживление от няколко седмици с постепенното отваряне на магазините и ресторантите.

Равнището на безработицата в САЩ се понижи през май до 13,3 процента,  като американската икономика е създала 2,5 млн. нови работни места. Анализаторите прогнозираха увеличение на ръста на безработицата до 19,5% и загуба на 8,333 млн. работни места.

Тези добри новини за водещата световна икономика не би трябвало обаче да отклонят централната банка от линията, която следва от началото на кризата. Несигурността е голяма и пандемията, която отне живота на над 108 000 души, представлява голям риск за икономиката в краткосрочен и дългосрочен план.

Спадът на безработицата няма да промени икономическите перспективи на следващото заседание на комитета по парична политика на УФР, прогнозира анaлизаторката от Оксфорд економикс (Oxford Economics) Кати Бостянчич.

Според нея УФР ще се въздържи да дава подробни прогнози и само ще акцентира върху очакваното значително възстановяване на растежа през второто шестмесечие след достигането на дъното през второто тримесечие на годината.

още по темата
още от Финанси