Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Фич": България може да приеме еврото през 2023 г.

Снимка: Shutterstock

България може да приеме еврото до 2023 година. Това се казва в доклад на рейтинговата агенция "Фич", предаде БНТ.

В документа се припомня, че процедурата е започналата миналата година, а до края на тази се очаква окончателно решение за присъединяване към валутния механизъм ERM 2, известен още като чакалнята на еврото.

От "Фич" обаче уточняват, че годината 2023 е възможна само ако България изпълни всички критерии - не само за чакалнята, но и за последващото присъединяване към Еврозоната.

Рейтинговата агенция посочва и плюсовете, но и взможните негативи от този ход.

Сред ползите анализаторите открояват достъпа до статут на резервната валута, което елиминира риска от локални валутни кризи.  Друго предимство според тях, че приемането на еврото ще подпомогне чуждестранното търсене на вътрешни финансови активи и ще допринесе за гъвкавост на фискалните и външните финанси, ще отвори и възможност за допълнително външно финансиране. Рейтинговата компания изтъква и че се очаква намаляване на кредитния риск, свързан с чужди валути. Друг плюс от присъединяването към еврозоната е достъпът до надеждната рамка на Европейската централна банка за парична политика и средства за ликвидност за банките. По-ниски разходи за такси при трансакции и увеличаване на търговските и капиталовите потоци с останалата част от еврозоната посочват още от компанията като позитиви.

Сред възможните негативни аспекти от агенцията изброяват загуба на гъвкавост на паричната и валутната политика, както и риск от прекомерен приток на капитал, който да доведе до финансови рискове и потенциален скок на цените на кредитите и активите. Като минус се посочва и възможността за предоставяне на финансова подкрепа на други държави членки в случай на програми за спасяване.

От "Фич" припомнят в доклада си, че  Хърватия също е предприела стъпки към приемане на еврото. Тя е изпратила молба за кандидатстване за присъединяване към ERM II в началото на юли 2019 г. или година по-късно от България. Това дава основание на агенцията да прогнозира, че най-ранното приемане на еврото за страната е януари 2024 г. “Фич” разглеждат и приемане на еврото от Румъния, която също е изразила интерес към влизане в ERM II, но още няма официален срок за това. Перспективите за приемане на еврото в Унгария, Полша и Чехия остават отдалечени, с малко политическа готовност и ниска обществена подкрепа, коментират от рейтинговата агенция.

още от Финанси