нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Финансовите министри на Г-7 договориха световен корпоративен данък от поне 15%

Европейският комисар по икономика Паоло Джентилони, президентът на Еврогрупата Пашал Донохое, президентът на Световната банка Дейвид Малпас, италианският финансов министър Даниеле Франко, френският министър на финансите Бруно Льо Мейр, канадският финансов министър Христа Фриланд, британският канцлер на държавната хазна Риши Сунак, управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, Германският финансов министър Олаф Шолц, министърът на финансите на САЩ Джанет Йелен, генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Матиас Корман и японският финансов министър Таро Асо позират за семейна снимка по време на срещата на финансовите министри от Г7 в Ланкастър Хаус на 5 юни 2021 г. / Снимка: Getty Images

Министрите на финансите на страните от Г-7 се договориха днес да поемат ангажимент за световен глобален корпоративен данък от най-малко 15%, предаде Ройтерс

"Необходимостта от национални данъци за дигиталните услуги ще отпадне веднага, след като бъде въведено глобалното решение. След години на дискусии финансовите министри от Г-7 постигнаха историческо споразумение да реформират световната данъчна система, за да я направят подходяща за глобалната дигитална ера", посочи британският финансов министър Риши Сунак, който председателства срещата в Лондон. 

Споразумението, което може да лежи в основата на глобален пакт през следващия месец, има за цел да сложи край на десетилетие "надпревара до дъното", в която страните се състезаваха да привлекат корпоративни гиганти с ултра ниски данъчни ставки и освобождавания. Това от своя страна струва на държавните им хазни стотици милиарди долари - недостиг, който сега трябва да възстановят още по-спешно, за да платят за огромните разходи за подпомагане на икономики, опустошени от коронавирусната криза, отбелязва Ройтерс. 

Министрите се срещнаха лице в лице в Лондон за първи път от началото на пандемията COVID-19. Според копие от окончателното споразумение, видяно от Ройтерс, министрите от Г-7 твърдят, че "ще се ангажират с глобален минимален данък от поне 15% за всяка държава по държава". 

"Ние се ангажираме да постигнем справедливо решение за разпределение на данъчни права, като пазарните държави получават данъчни права върху поне 20% от печалбата, надвишаваща 10% марж за най-големите и най-печеливши мултинационални предприятия", се добавя в текста.

Министрите се съгласиха също така да накарат компаниите да декларират въздействието си върху околната среда по по-стандартен начин, така че инвеститорите да могат по-лесно да решат дали да ги финансират, ключова цел за Великобритания. 

Богатите нации се борят от години, за да се споразумеят за начин за събиране на повече приходи от големи мултинационални компании като Google, Amazon и Facebook, които често отчитат печалби в юрисдикции, където плащат малък или никакъв данък.

Администрацията на американския президент Джо Байдън даде нов тласък на застоялите преговори като предложи минимална ставка на корпоративния данък от 15%, над нивото в страни като Ирландия, но под най-ниското ниво в Г7. 

още от Финанси