Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Финансовите пазари се превръщат в нов фронт на конфликта между САЩ и Китай

Снимка: Guliver / Getty images

Напрежението между САЩ и Китай ескалира през последните седмици, като сега се пренася и на нов фронт – фондовите борси.

Отношенията между двете страни се влошиха заради кризата с короанвируса, като Пекин и Вашингтон непрекъснато си разменят обвинения за произхода и разпространението на COVID-19. Този месец американският президент Доналд Тръмп дори заплаши да наложи нови мита върху вноса от Китай.

Най-новата ескалация на конфликта дойде под формата на приетия от Сената на САЩ законопроект, който може да попречи на някои китайски компании да продават акции на американските фондови борси или да набират средства от американски инвеститори, освен ако не спазват регулаторни и одитни стандарти на Вашингтон.

Макар че новият закон може да се прилага за всяка чуждестранна компания, която търси достъп до американските пазари, експертите смятат, че тази мярка е насочена към Пекин.

Анализаторите очакват напрежението между двете страни да достигне връхната преди президентските избори в САЩ през ноември, когато Тръмп ще опита да спечели втори мандат в Белия дом

„През последните няколко месеца американските политици предлагат отписването на китайски компании от американските борси чрез различни критерии и ограничаване на американската експозиция на китайския пазар“, коментират от анализатори от инвестицонната банка China Renaissance. „Очакваме този дебат да остане една от водещите теми по време на президентските избори“.

Републиканският сенатор от щата Луизиана Джон Кенеди, който подкрепи законопроекта, заяви тази седмица, че китайските компании ще трябва да докажат, че не са собственост на правителството.

„Китайската комунистическа партия мами и новият законопроект ще й попречи да прави това на американските борси“, коментира Кенеди.

Според анализаторите този натиск ще накара много китайски фирми да пренесат акциите си на други борси.

„Това определено ще доведе до повече листвания на китайски компании в региона Голям Китай”, коментира Тианджун У от Economist Intelligence Unit

Повече китайски компании ще се насочат към Хонконг

Докато САЩ затягат правилата, Хонконг улеснява вторичното лисване на компании, които се търгуват основно на други борси, включително и в Ню Йорк.

Тази седмица хонконският индекс Hang Seng предприе действия с помощта на които китайските технологични гиганти ще могат да разширят търговското си присъствие в Азия и да привлекат повече инвеститори.

Индексът Hang Seng ще позволи за първи път на компании с основно листва на друга борса, както и такива с два класа акции, да се предлагат на 50-годишния бенчмарк.

Много от листваните в САЩ китайски компании ще се възползват възможността за вторично листване в Хонконг, казват от инвестиционната банка Morgan Stanley.

Според Morgan Stanley фирми кат Baidu, JD.com и Trip.com вече обмислят вариантите за листване в Хонконг.

„Нашата оценка е, че ако компанията е добра, тя има много варианти, що се отнася до листването на борсите. Тези компании не са ограничени само до САЩ, така че ние не се притесняваме от натиска на амеирканското правителство и не вярваме, че той може да нанесе непоправими щети на нашия бизнес”, заяви главният изпълнителен директор Робин Ли.

още по темата
още от Финанси