нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Финтех, а не биткойн, е важната финансова история от ерата на COVID-19

Снимка: Getty images

Биткойнът е икономическо странично шоу, докато финтех иновациите са тези, които ще доминират финансовите услуги през идните години, казват анализатори от американската банка JPMorgan, цитирана от Си Ен Би Си.

Според тях въпреки чудовищното рали на биткойна, криптовалутата продължава да страда от редица проблеми, които могат да и попречат да се превърне в традиционен актив.

„Цените на биткойна продължават да растат на фона на новините за възприемане от копмпании като Tesla, BNY Mellon и Mastercard. Финтех иновацията и нарастващото търсене на дигитални услуги са истински важната история от ерата COVID-19”, коментират от Банката.

След новината за инвестицията на Tesla в биткойн на стойност 1,5 млрд. долара, криптовалутата започна да привлича вниманието на банки от Уолстрийт и компании от Fortune 500, развитие, което вдигна пазарната й капитализация над прага от 1 трлн. долара.

Инвеститорите правят сравнения между биткойна и златото, разглеждайки дигиталната монета като нов актив за съхранение на стойност, което се дължи на ограниченото й предлагане – общият брой на монети на пазара никога няма да надмине 21 млн. биткойна.

Стратези от самата JPMorgan смятат, че криптовалутата може да поскъпне до 146 хил. долара.

Скептиците обаче не са убедени в нейните качества. Икономисти като Нуриел Рубини казват, че биткойнът и другите криптовалути нямат присъща стойност. Според скорошно проучване на Deutsche Bank гледат на биткойн като най-екстремният балон на финансовите пазари.

Дигитално злато?

Според JP Morgan настоящата цена на биткойна не може да бъде поддържано ако колебанията в цената на криптовалутата не бъдат охладени бързо. Тримесечната реализирана волатилност на биткойна, или действителните ценови движения, е 87% спрямо 16% при златото – активът, който привържениците на криптовалутата твърдят, че тя може да конкурира, отбелязват от JPMorgan.

Според анализаторите, за да бъде достигната прогнозираната цена от 146 хил. долара, волатилността на биткойна трябва да се изравни с тази на златото – нещо, което вероятно ще отнеме години.

Към 15:00 часа българско време биткойнът  се търгува при цена от 53 826,20 долара.

Същевременно с това криптовалутите носят „съмнителни ползи за диверсификацията“ и се класират като „най-слабият хедж“ срещу значителните спадове в цените на акциите, твърдят от банката.

„Възходът на цифровото финансиране и търсенето на финтех алтернативи е „истинската история на финансовата трансформация от ерата COVID-19“, смятат JPMorgan.

„Конкуренцията между банките и финтех се засилва, като големите технологични компании притежават най-мощните дигитални платформи, заради достъпа им до потребителски данни“, отбелязват от банката.

Водещите компании в сектора като  Apple и Google напоследък показват засилен интерес към финансовите услуги. Apple пусна собствена кредитна карта в партньорство с Goldman Sachs, докато Google позволява на потребителите си да отварят разплащателни сметки след споразумение с Citigroup.

Дигиталното банкиране процъфтява в ерата на коронавируса, като големите кредитори и финтех компаниите отчитат все по-голям интерес, тъй като хората прекарват повече време вкъщи поради ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19.

още по темата
още от Финанси