нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Тъмната страна на фондовите пазари днес според инвеститор милиардер

Снимка: Guliver / Getty images

Загрижен съм за дългосрочната жизнеспособност на фондовите пазари, тъй като част от настоящите условия ми напомнят за дотком балона от края на 90-те години. Това заяви пред Си Ен Би Си милиардерът инвеститор и основател на Starwood Capital Бари Стернлих.

„Не мисля, че ще имаме проблеми на фондовите пазари в близкото бъдеще. Мерките за стимулиране на икономиката са твърде големи, за да се случи това“, коментира той.

След като фондовите пазари се сринаха през март и февруари миналата година на фона на страховете около пандемията, Федералният резерв на САЩ понижи основните си лихви близко до нулата и стартира програми за подкрепа на финансовата система. Конгресът на САЩ прие два мащабни пакета от стимули през 2020 г., като Уолстрийт се надява на още един през тази.

При затварянето на търговията в четвърътк Nasdaq беше напреднал с над 100% от дъното, което бе ударил на 23 март, докато S&P 500 е нараснал с около 75% в същия период

Главният изпълнителен директор на Starwood Capital обаче призова инвеститорите да бъдат внимателни през втората половина на годината, посочвайки тенденцията много трайдъри да разчитат на трендове в социалните мрежи като идеи за инвестиции като причина за притеснения.

 „Тъмната страна на този пазар са децата - като в случая не знам дали те са точно деца, но ние ги наричаме така, защото нямат опит - които си седят вкъщи и цял ден купуват и продават акции. Аз постоянно напомням на младите инвеститори, че едно от нещата, които по-опитните от нас могат да кажат, е че вече сме виждали всичко. Това, което виждам в момента, много ми напомня за 1999 г.“, каза Стернлих.

Силно спекулативните интернет акции помогнаха на технологичният индекс Nasdaq да се покачи с повече от 500% от 1995 г. до избухването на дотком балона през март 2000 г. Индексът се търгуваше на ниво от над 5000 пункта, преди след това да спадне с близо 80% до дъното от 1 108 пункта през октомври 2002 г.

„Смятам, че хората трябва да бъдат предпазливи и да ограничат дългите си позиции на този пазар“, добави Стернлих, който през 1991 г. основава Starwood Capital, която се фокусира върху глобалните сектори за недвижими имоти, хотелиерството, петрол и газ, както и енергийна инфраструктура. Той също така създава Starwood Hotels & Resorts, която по-късно бива придобита от Marriott

Начинът, по който някои наскоро излезели на борсата компании се търгуват, също поражда безпокойство, каза Стернлих

„Има много компании, които се търгуват като биткойн. Те постоянно вървят нагоре-надолу, но някои прочита нещо за тях в социалните мрежи и просто продължава да купува техни акции“, поясни той.

още по темата
още от Финанси