нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Частният сектор в глобален мащаб привлече 400 млрд. капитали само за 3 седмици

Guiliver/Getty images

Частните компании в глобален мащаб са привлекли финансиране, равняващо се на 400 млрд. долара само за първите 3 седмици на 2021 г., показва анализ на Financial Times. Става въпрос за различни форми на финансиране – било то корпоративни облигации, първично предлагане на акции или друга форма на продажба на дълг или дялове.

Това е най-голямата сума, която частният сектор някога е привличал за този период на годината. Исторически средната сума възлиза на 170 млрд. долара в началото на годината, твърди изданието, като използва данни на Refinitiv, международен доставчик на финансова и аналитична информация с годишни приходи над 6 млрд. долара.

Много от компаниите обаче се възползват от момента и след като вземат финансиране от капиталовите пазари, най-напред изплащат дивиденти на своите си собственици. Така например компанията за строителни материали US LBM, която е с много нисък кредитен рейтинг (тип junk), е пласирала емисия корпоративни облигации за 400 млн. долара, с които обаче е платила на собственика си Bain Capital. В Европа пък шведската компания Verisure е пласирала облигации за 2,5 млрд. евро, за да изплати веднага след това дивидент от 1,6 млрд. евро на своя собственик Hellman&Friedman.

Също така запазва се тенденцията от миналата година голяма част от финансирането  да минава през компании със специална цел по придобиване – (известни като SPAC – special purpose acquisition company). Това са дружества, които се създават с единствената  цел да съберат средства на фондовите борси, за да придобият дадена частна, непублична компания. Само от началото на 2021 г. са били създадени поне 61 такива дружества, които са успели да съберат от борсите 17 млрд. долара.

Рекордите са отбелязани, въпреки че в голяма част от Европа и САЩ недостигът на ваксини и въвеждането на нови и нови мерки за ограничаване на коронавируса блокират голяма част от традиционната икономическа активност.

На пазара на облигации са били пласирани 337 млрд. долара, а при предлагането на акции – други 64 млрд. долара, сочат данните. Най-голямото IPO от началото на годината е на израелската компания за игри за смартфони Playtika, която привлече 2,2 млрд. долара. В същото време китайската компания за батерии и електромобили BYD,  в която значителен дял има и емблематичния инвеститор Уорън Бъфет, увеличи капитала си като предложи нова емисия акции за 3,9 млрд. долара. Дори компанията за видеоконферентни разговори Zoom, чиято акция се понижи драстично с над 30% след като започнаха да се появяват информации за ваксини, успя да  привлече допълнително финансиране от 1,8 млрд. долара.

Най-големите сделки на капиталовия пазар от началото на 2021 г. 
Компания Сума (млрд. долара) Тип финансиране
BYD 3.9 увеличение на капитала
Bank of Shanghai 3.1 облигации 
Playtika 2.2 първично  предлагане  на акции
Zoom 1.8 увеличение на капитала
Delivery Hero 1.5 увеличение на капитала
Affirm 1.4 първично  предлагане  на акции
NIO 1.3 облигации 
Wuxi Biologics 1.3 увеличение на капитала
Източник: Refinitiv  

„Единственото, което има значение за капиталовите пазари в момента, е пазарната политика на централните банки. Тъй като няма сигнали за затягане на финансирането, пазарите работят все едно коронавирусът не съществува“, коментира Джон Макклейн, портфолио мениджър от компанията за управляване на активи Diamond Hill Capital Management.  

„Парите, които централните банки печатат, трябва да идат някъде“, коментира Джеф Томас, ръководител на отдел в американската борса Nasdaq. „След като през 2020 г. пазарните капитализации на редица компании се изстреляха в небето, много други дружества проявиха интерес да се качат на влака и също да станат  публични компании“, добави той.

 

още от Финанси