нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Г-20 удължи дълговия мораториум за бедните страни до края на годината

Снимка: Getty images

Финансовите министри на страните от Г-20 и централните банкери се договориха да удължат мораториума върху плащанията на лихвите по дълга за страните с ниски доходи, които може да изостанат в световното икономическо възстановяване от пандемията от коронавирус.

По време на втората си онлайн среща, откакто Италия пое председателството на организацията, Г-20 разшири удължи инициативата си за временно спиране на дълговите задълженията (DSSI) с шест месеца до края на 2021 г.

„Това окончателно удължаване ще позволи на страните бенефициенти да мобилизират повече ресурси, за да се справят с предизвикателствата на кризата и да преминат към по-структурен подход за преодоляване на уязвимостите, свързани с дълга“, казва в съвместното изявление на страните от Г-20.

Групата на 20-те най-големи икономики също така призова Международния валутен фонд да предложи ново разпределение на договорените допълнителни Специални права на тираж (СПТ) за 650 млрд. долара, за да помогне на най-бедните страни.

„Ще засилим допълнително нашата подкрепа за уязвимите страни, докато те се справят предизвикателствата, свързани с пандемията от COVID-19”, отбелязват от Г-20.

По-рано тази седмица МВФ повиши прогнозата си за глобалния икономически растеж през тази година на 6%, след като през 2020 г. коронавируса предизвика най-големият икономически спад в мирно време от Голямата депресия насам.

Но министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън обаче предупреди за риска от това пандемията да изтри постигнатият през годините напредък в борбата с бедността и неравенството между бедните и богатите страни.

До момента ефекта от дълговия мораториум е ограничен, като само 46 от 73 страни, които могат да поискат отсрочка по плащанията, са поискали и получили подобно разрешение.

 

още по темата
още от Финанси