нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Главният икономист Goldman Sachs очаква лека "пауза" на фондовите пазари

Снимка: Guliver / Getty images

Фондовият пазар и пазарът на облигации може да „забавят темпото“ на растеж в краткосрочен план, след като миналата седмица достигнаха рекордни стойности. Това прогнозира главният икономист на американската инвестиционна банка Goldman Sachs Ян Хациус, цитиран от Си Ен Би Си.

Американските фондови пазари започнаха новата година със силен ръст въпреки опасенията около пандемията от коронавирус. От миналия март насам индексите S&P 500 и Dow Jones са напреднали с близо 80%, а Nasdaq се е повишил с над 80%.

„На пазарите може да се наблюдава лека „пауза“ на фона на подновения фокус върху политиката на Федералния резерв за подкрепяне на ниските лихви в дългосрочен план и програмата на централната банка за количествено облекчение.“, коментира Хуциас.

Миналата седмица доходността по 10-годишните американски премина границата от 1%, след като демократите спечелиха балотажа в изборите за Сенат в Джорджия и си гарантираха контрол над горната камара на Конгреса. Вчера доходността достигна равнище от 1,187%, което е най-високото от март насам.

Същевременно с това постепенното разхлабване на програмата на Фед за количествено облекчение означава, че в икономиката ще бъдат инжектирани по-малко пари, а това може да навреди на фондовия пазар (подобен резултат бе наблюдаван през 2013 г.).

Въпреки очакваното забавяне на темпото в краткосрочен план, Хуциас прогнозира, че американските акции ще продължат да растат в дългосрочен план.

„Смятам, че средата е благоприятна за рисковите активи, акциите и кредитите.“, коментира той.

Главният икономист на Goldman Sachs също така обясни, че инфлацията остава на по-ниски нива от целевите и че централните банки и фискалната политика са фокусирани върху възстановяването на икономическата активност, което е „позитив за пазарите“.

Миналата седмица инвестиционната банка повиши прогнозата си за икономическият растеж на САЩ през 2021 г. от 5,6% на 6,4%.

 

още по темата
още от Финанси