нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Глобалният банков надзор настоява за строг контрол за банките, които притежават крипто

Getty images

Банките, които имат експозиции в криптовалути, трябва да изпълняват най-тежките капиталови изисквания, за да отговорят на по-високия риск.

За това настоява Базелския комитет за банков надзор, основният глобален орган по изготвяне на правила за контрол на търговските банки, създаден през 1974 г., в който членуват Централни банки от 45 от водещите страни.

В доклад, публикуван днес, комитетът съобщава, че дори и към момента експозициите на банките към криптовалути да са ограничени, „ръстът на крипто активите и свързаните с тях услуги имат потенциал да повишат притесненията относно финансовата стабилност и рисковете за банките“.

Основните рискове, свързани с крипто пазара са кредитен риск, финансови измами, хакване, пране на пари и финансиране на тероризъм.

Някои от активите – като биткойн – може да бъдат обвързани с нови изисквания, докато токените може да станат част от съществуващите правила за минимални капиталови изисквания за банките. Същото важи и за „стабилните койни“ – дигитални валути, чийто курс е фиксиран към дадена стандартна валута. Банките трябва да осъществяват постоянен контрол.

Според предложенията на Комитета банките ще трябва да държат капиталов резерв равностоен на техните активи в криптовалута. Например за всеки 100 долара стойност в биткойн те трябва да имат минимални резерви от 100 долара, пише Файненшъл таймс.

Тези стандарти ще важат и за активи, създадени от DeFi – компании с децентрализирани финанси, както и за незаменимите токени NFT. Ще се прави изключение единствено за дигиталните валути на централните баки, когато те бъдат пуснати в обращение.

 От началото на 2021 г. с рязкото повишаване на цената на биткойн няколко американски банки обявиха, че ще предоставят възможност за инвестиции в криптовалутата на своите клиенти. Сред тях са Bank of New York Mellon и Morgan Stanley.

Консултациите по новите регулации приключват през септември 2021 г.

още от Финанси