Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Хонконг повиши основната лихва

100

Shutterstock

Управлението за парично обращение на Хонконг, което изпълнява ролята на централна банка, обяви днес повишение на основната си лихва с 25 базисни пункта - до 2,25 процента, предаде ТАСС. Това решение бе предхождано от вдигането на водещата лихва снощи в САЩ.

Федералният резерв на САЩ обяви, че повишава основната си ставка с 25 базисни пункта до диапазона 1,75-2 процента.

Икономическият растеж в САЩ е достатъчно силен, пазарът на труда е устойчив, а инфлацията расте. На този фон допълнително повишение на основната лихва в САЩ няма да бъде неочаквано. Хонконг ще следва това движение и ще предприема необходимите стъпки в съответствие с обвързаността на валутите, коментира нововъведението ръководителят на паричното ведомство Норман Чан.

Бившата британска колония, въпреки че премина под китайско управление, води собствена парична политика и реагира на случващото се в САЩ. Това е така, понеже от 1983 година хонконгският долар е тясно свързан със щатскя.

Спорен Норман Чан повишението на лихвата може да донесе известни колебания, но ще подпомогне за по-нормалното развитие на прегретия пазар на недвижимости в Хонконг.

още от Финанси
18
Понеделник
Февруари