нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Хонконг ще запази позицията си на глобален финансов център

Снимка: Guliver / Getty images

Позицията на Хонконг като глобален финансов център не е подложена на риск въпреки нарастващото напрежение между САЩ и Китай. Това заяви пред Си Ен Би Си главният изпълнителен директор на банката Standard Chartered Бил Уинтърс.

„Факт е, че Хонконг е вратата за влизането и излизането на капитал в и от Китай. В последно време това стана все по-ясно“, коментира Уинтърс.

По-рано тази година Пекин прие спорен закон за националната сигурност в Хонконг. Законът, предназначен да смаже всеки "сепаратизъм", "тероризъм", "подривна дейност" и "таен сговор с външни или чуждестранни сили", има за цел да върне стабилността в бившата британска колония, която миналата година беше арена на масови протести срещу централната власт.

В отговор от САЩ наложиха санкции на главния администратор на Хонконг Кари Лам, както и на 11 други ръководители на града.  

Британската банка Standart, която реализира голяма част от печалбите си в Азия, излезе с изявление през юни, че „законът за националната сигурност може да помогне за поддържането на дългосрочната икономическа и социална стабилност на Хонконг“.

По-рано Уинтърс коментира, че тези очаквания за стабилност изглежда са били основателни и че в момента се наблюдават положителни резултати от приетия закон.

 

още по темата
още от Финанси