нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Рекорден ръст на инфлацията във Великобритания

Снимка: Getty images

Индексът на потребителските цени във Великобритания се е повишил с 3,2% на годишна база през август, предаде Си Ен Би Си. Това е най-високото ниво на показателя от март 2012 г.

Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст с 2,9%.

През юли инфлацията нарасна с 2%, като повишението на годишния темп от 1,2% в рамките на един месец е най-рязкото от 1997 г. насам, когато започва да се води статистика.

Службата за национална статистика (ONS) отбеляза, че този скок „вероятно представлява временно явление“.

„През август 2020 г. цените в много ресторанти и кафенета бяха намалени заради програмата на правителството Eat Out to Help Out (EOHO), при която на потребителите беше предлагана храна и напитки на половин цена (до цена от 10 паунда) между понеделник и сряда. Заради тази схема скокът на 12-месечната инфлация през август 2021 г. вероятно е временен“, посочват от ONS.

Резултатът е значително над целевата стойност от 2%, заложена от Английската централна банка, като той вероятно ще доведе до нови призиви за прекратяване на безпрецедентните политики за финансово стимулиране, въведени заради пандемията. Той също така идва на фона на скок на цените на енергията.

 

 

още от Финанси