нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Инвестиционната компания на Сорос разкри, че притежава биткойн

Снимка: Getty images

Инвестиционната компания Soros Fund Management, основана от милиардера Джордж Сорос, разкри, че притежава биткойн, предаде Си Ен Би Си.

„Семейният офис притежава дигитални монети, но не много“, коментира Даун Фицпатрик, главен изпълнителен директор и главен инвестиционен директор на Soros Fund Management, в интервю за Блумбърг.

Soros Fund Management, която е известна с постигането на големи печалби от инвестиции в традиционни валути, не отговори на искането за коментар от Си Ен Би Си относно конкретния брой биткойни, които компанията притежавам.

„Не съм сигурен, ние гледаме на биткойна единствено като на хедж срещу инфлацията. Като цяло обаче криптовалутите преминаха към мейнстрийма“, коментира Фицпатрик.

Тя също така отбеляза, че пазарът на криптовалути в момента има пазарна капитализация от над 2 трлн. долара и в него участват над 200 млн. потребители  

Към 15:35 часа българско време биткойнът се разменя за 53 918,47 пункта, което представлява ръст от 3,12% през последните 24 часа. Преди седмица цената на биткойна бе около 43 хил. долара, а в началото на годината – 29 хил. долара.

Последното рали на биткойна идва въпреки продължаващите опасения от регулаторен натиск от страна на правителствата по цял свят и критиките за негативния ефект от копаенето на биткойн върху околната среда.

Биткойнът обаче не е единствената криптовалута, която е поскъпнала от началото на годината. Цената на етерът се е утроила – от 1000 долара в началото на годината до над 3000 днес.

Проучване на Bank of America, публикувано през април, показа, че повечето професионални инвеститори смятат биткойна за балон. Около 74% от анкетираните от банката мениджъри са на това мнение, докато само 16% заемат противоположната позиция.

 

още по темата
още от Финанси