Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Инвестираме в технологични иновации за по-добра среда и качеството на образованието

181

Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония

- Г-жо Манова, иновативният проект с участие на Mastercard добива популярност. Вече 12 училища използват електронната платформа за училищно хранене. Какви са нейните предимства?

- Много се радваме, че вече 12 български общински училища и над 2000 ученици и родители използват платформата „Здравословно училище“ за ежедневния училищен обяд. Проектът стартира пилотно през миналата учебна година в столичното 119 СУ и става все по-популярен и предпочитан за много училищни администрации, родители и ученици. Иновативната платформа, която реализирахме с технологичната подкрепа и инвестиции на Mastercard в партньорство с ОРАК Инженеринг, е част от актуалната глобална тенденция за дигитализация на обществените сектори. Предимствата, които тя предлага, са несъмнени и улесняват ежедневието на родители и ученици. Електронната система позволява на родителите да заплатят онлайн училищното хранене на своето дете в удобно за тях време и от свързаното устройство, което предпочитат. На децата вече не се налага да носят пари в брой или хартиени купони, които лесно могат да бъдат изгубени или откраднати, а последствията от този риск най-често са необратими. Учениците получават само заредена електронна карта, която при изгубване се преиздава, а заредените от родителите хранения не се губят. Не на последно място иновацията прави процеса по управление на столовото хранене много по-ефективен за училищната администрация без никакви допълнителни разходи за училищата.

- Защо насочихте усилията си точно към решаване на предизвикателствата с училищното хранене?

- В епохата на дигитализация на цели индустрии и обществени сектори българското образование не трябва да остава встрани от процеса, а напротив – трябва да приветства новите технологии. Внедряването на иновации променя средата и я прави по-удобна и ефективна за преподавателите и за родителите, а също и по-интерактивна и вдъхновяваща за децата. Електронните продукти са средство за изграждане на дигитални умения у децата – използвайки устройствата, те ще бъдат много по-подготвени за бъдещето, когато ще работят и живеят в още по-дигитализирана среда. В Mastercard намираме за недопустимо във века на технологиите българските родители да се редят на опашки, да губят толкова много време и усилия, за да осигурят обяда на своето дете. Това ни провокира да разработим и внедрим заедно с нашите партньори технологично решение на проблема, което да бъде лесно за въвеждане от всички училища в страната. Проблемът с училищната храна обаче има и глобални измерения. Съществуват редица държави с изостанала икономика и територии в риск, където липсата на осигурено училищно хранене е причина за масовото отпадане на деца от образователната система. Затова обвързахме проекта с един от глобалните дългосрочни ангажименти на Mastercard към Световната продоволствена програма на ООН (WFP) – сега българските родители могат да допринесат за осигуряването на по-добро бъдеще на деца в нужда, без да инвестират допълнително свои средства и усилия. За всеки закупен през онлайн платформата „Здравословно училище“ с карта Mastercard обяд, компанията ни ще дарява за своя сметка средства на фонда на WFP за осигуряване на едно училищно хранене за деца в риск. Училищният обяд е ключов за децата в редица рискови общности, защото им позволява да останат в училище и да учат, вместо да излизат отрано на пазара на труда. А това има дългосрочни ползи както за личното им развитие, така и за бъдещия им принос към обществото.

- Какво е необходимо, за да могат родителите и в други български училища да се възползват от предимствата на електронната платформа?

- Необходимо е единствено активно сътрудничество между институциите и бизнеса. Електронната система за столово хранене „Здравословно училище“ е технологично решение, което много лесно може да бъде внедрено от всички училища в страната, които биха искали да направят процеса по осигуряване на училищно хранене много по-удобен и ефективен за родители, ученици, кетъринг компании и училищна администрация. Проектът, в който вече участват 12 училища на територията на цялата страна, е пример за успешно публично-частно партньорство, подкрепяно от Mastercard. Към електронната платформа бе проявен силен интерес по време на Първия национален форум за иновации в образованието, в който участваха над 600 представители на училищата, регионалните управления на образованието, висшите училища, бизнеса и родителските организации. Електронната система „Здравословно училище“ носи ползи както за потребителите, така и за цялото общество. Образователната система трябва да се възползва от всички предимства, които предоставят дигиталните решения. Те са средство, което може да направи учебния процес и учебната среда много по-комфортна за преподавателите и учениците. Освен това, електронните услуги и продукти са важен инструмент в посока технологичното включване на младите хора и разкриването пред тях на света на иновациите, които правят обществото по-прозрачно и справедливо.

още от Финанси
16
Неделя
Юни