Испания ще регулира промотирането на крипто активи

Испания ще регулира промотирането на крипто активи

Испания предприе мерки за регулация на промотирането на крипто активи, включително от инфлуенсъри в социалните медии, възлагайки на надзорния орган на фондовия пазар задачата да информира инвеститорите за потенциалните рискове от инвестициите в този сектор, предаде Ройтерс.

Бързият растеж на криптовалутите и дигиталните активи, свързани с традиционни валути, привлече вниманието на регулаторите по цял свят. Те се страхуват, че новите активи може да поставят финансовата система под риск, ако не бъдат контролирани по-сериозно.

Испанското правителство заяви, че рекламодателите и компаниите, които промотират крипто активи, ще трябва да информират Националната комисия за пазара на ценни книжа (CNMV) поне 10 дни предварително за съдържанието на кампании, насочени към повече от 100 000 души.

Новата разпоредба ще влезе в сила от средата на февруари, като тя ще позволи на CNMV да наблюдава рекламите на всички видове крипто активи и да включва в тях предупреждения за рисковете, свързани с подобна инвестиция.

Правилата ще се прилагат както за доставчици на услуги за крипто активи, които рекламират своята дейност, така и за всяко лице, което промотира тези активи от свое име или от това на трети страни.

Това означава, че засегнати ще бъдат инфлуенсъри с над 100 хил. последователи в различни социални мрежи, които популяризират крипто активи срещу заплащане, се казва в изявление на CNMV. Те ще трябва предварително да предупредят регулатора за промоционалните материали, които ще трябва да съдържат предупреждение за съответните рискове при инвестиция.

През ноември CNMV нахока футболната звезда Андрес Иниеста, след като той популяризира платформата за обмен на криптовалути Binance в своите профили в Twitter и Instagram, като отговори под неговите публикации, че той трябва да бъде подробно информиран за криптовалутите, преди да направи каквато и да е инвестиция в тях или да ги препоръча на други.