нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Как биха реагирали европейските пазари на победа на Байдън на изборите в САЩ?

Снимка: Guliver / Getty images

Предстоящите президентски избори в САЩ имат голямо значение не само за американския народ и за икономиката на страната. Резултатите от гласуването през ноември ще бъдат следени отблизо и отвъд Атлантическия океан, пише Си Ен Би Си.

Европейските финансови пазари и икономически перспективи ще бъдат засегнати независимо от това, които ще се настани в Белия дом, смятат икономисти и стратези.

Пазарна несигурност

Американската политика представлява „сериозен риск“ за европейската икономика, смята главният икономист на Berenberg Bank Холгер Шмидинг. Той предупреди тази седмица, че оспорването на изборните резултати през ноември може да доведе до „сериозна несигурност и масови улични протести“ в САЩ от поддръжниците на губещата страна.

„Ако резултатите са близки в т.нар „колебаещи се щати“ (Swing states), щателното преброяване на изпратените по пощата бюлетини ще бъде решително. Това ще забави обявяването на резултатите и ще отвори вратата пред редица правни и други усложнения. В крайна сметка може да се стигне дотам, че последната дума да има Върховният съд“, коментира той.

По думите му този сценарии „може временно да удари пазарите и нагласите извън САЩ“.

Възможността за оспорвани избори се подценява от пазарите, смята Стийн Джейкъбсън, главен икономист в Saxo Bank.

„Опасяваме се, че американските избори представляват най-големият политически риск от няколко десетилетия насам“, коментира той, като добавя, че според него има три варианта – 50% шанс за оспорвани избори, 25% вероятност за чиста победа на кандидата на демократите Джо Байдън и 25% вероятност за чиста победа на настоящия президент Доналд Тръмп.

Търговска война?

Президентската надпревара в САЩ със сигурност ще се отрази и на търговските отношения на страната. Ако Тръмп бъде преизбран, съществуват опасения, че той може да започне търговска война с Европа. Миналата година той дори заяви, че в „много отношения“ Европа се отнася със САЩ „по-зле“ от Китай.

Подобна търговска война би навреди както на европейската, така и на американската икономика, въпреки че страните от ЕС може да загубят повече, ако САЩ наложат мита за вноса от тях. По данни на Евростат през 2019 г. ЕС е имал търговски излишък със САЩ в размер на 153 млрд. евро през 2019 г. (това означава, че блока изнася повече стоки за американ, отколкото внася оттам).

Износът на ЕС за САЩ през 2019 г. е на стойност от около 384 млрд. евро, докато вносът е за 232 млрд. евор.

Освен търговията със стоки и услуги „някои американски технологични гиганти генерират значителен дял от световните си печалби на пазара на ЕС. „Накратко, отношенията между САЩ и ЕС имат голямо значение и за двете страни“, коментира Шмидинг.

Повишаване на данъците

Последните национални прочувания на  Ен Би Си Нюз сочат, че преднината на Байдън пред Тръмп е надхвърлила 10 пункта. В момента кандидатът на демократите получава подкрепа от 52,2% от регистрираните гласоподаватели, докато за Тръмп смятат да гласуват 41,6%.

Шмидинг обаче прогнозира, че победа на Байдън би донесла ново предизвикателство за Европа. Според него „синята вълна“ на демократите може да „проправи път за сериозни повишения на данъците в САЩ и въвеждане на нови регулации на пазара на труда, които да ограничат растежа на американската икономика и да засегнат европейския износ“.

По думите му президентството на Байдън може да отмени решението на Тръмп за намаляване на корпоративния данък.

„Много анализатори биха счели това за негатив за пазарите и за растежа на САЩ. Като се има предвид колко важна роля играе САЩ за световната и европейската икономика, това може да се отрази и на пазарите извън страната“, коментира Шмидинг.

Позитивно развитие при победа на Байдън?

Не всички обаче са съгласни с този анализ. Според стратези от UBS Asset Management победата на Байдън и последвалото увеличаване на данъците и публичните разходи ще даде тласък на пазарите извън САЩ.

От банката прогнозират, че най-вероятният резултат от изборите е чиста победа на Байдън. Анализаторите подчертават, че фискалните разходи на САЩ „са по-важни за макроикономиката и перспективите пред пазарите, отколкото промените в данъчната политика“.

„Победа на Байдън би се отразила добре на фондовите пазари извън САЩ. Ние оценяваме на 75% вероятността кандидата на демократите да спечели президентската надпревара. Това ще доведе до по-слаб долар и сравнително по-добро представяне на акциите извън Америка“, казват от UBS.

още по темата
още от Финанси