нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Кирил Ананиев: Залагаме 3 млрд. лв. за справяне с коронавируса

В бюджета за 2021 г. са заложени 3 млрд. лв. по мерките за борба срещу корорнавируса, съобщи финансовият министър Кирил Ананиев. Според него бюджетът е балансиран между Covid мерките и необходимостта от реформи в отделните системи. „В бюджета има ясно изразени приоритети, основно насочени към мерки за преодоляване на последствията от кризата. Аз го наричам антипандемичен бюджет“, коментира Ананиев пред БНР.

Той отбеляза, че прибързано са се направили изводи за средносрочната бюджетна прогноза, според която България ще увеличи държавния си дълг от 24 млрд. лв. в момента до над 40 млрд. лв. през 2023 г. „Тази прогноза беше разработена в безпрецедентна ситуация“, обясни министърът. „В края на периода ще бъдем с дефицит в рамките на 28,2% от БВП, което е далече от Маастрихтския критерий от 60%. През 2019 година средният дефицит на страните в ЕС е 77%, а на страните от еврозоната – 84%, като това е преди кризата“, припомни Ананиев.

Той поясни, че са предвидени 1,6 млрд. лева за подкрепа на домакинствата, 576 млн. лева за бизнеса, 748 млн. лева за органите на държавното управление, натоварени с дейностите по овладяване на пандемията и последствията, 76 млн. лева за национално съфинансиране от мерки, свързани с Covid-19.

„Няма популизъм и предизборни обещания. Предвиждаме буфер в бюджета за следващата година. Бюджетите на всички министерства и ведомства ще се финансират до декември с 95% от ресурса, а 5% буфер ще се използва за форсмажорни обстоятелства в системата на здравеопазването. Ако тези 5%, или 640 млн. лева, не се похарчат, те ще помогнат да не се надхвърли предвиденият дефицит от 3,9%. От тези 3,9% близо 2,5% са свързани с COVID мерките. Няма да бъдат изоставени нито хората, нито бизнесът“.Финансовият министър подчерта, че в бюджета са предвидени и реформи, например в сектора на образованието, на здравеопазването.

„За първи път имаме голям приоритет - формирането на бюджетните взаимоотношения между държавата и общините. Със 732 млн. лева се увеличават всички видове взаимоотношения - за делегираните от държавата дейности, за изравнителната субсидия, за капиталовата субсидия“.

Той увери, че полицаите не са забравени, защото от новата година се планира 10% увеличаване на техните заплати.

още от Финанси