нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Китай може да използва биткойн като оръжие срещу долара, смята съоснователят на PayPal

Снимка: Getty images

Въпреки че съм про-крипто и про-биткойн максималист, чудя се дали криптовалутата не подкопава САЩ. Това заяви съоснователят на РауРаl и Раlаntіr Тесhnоlоgіеѕ Питър Тийл по време на онлайн събитие, организирано от Rісhаrd Nіхоn Fоundаtіоn.

Тийл, който е донор на републиканската партия, призова правителството на САЩ да обмисли въвеждането на по-строги регулации за криптовалутите. Изказването му противоречи на досегашните му позиции, като той е известен с големите си инвестиции във бизнеси за търговия с виртуални валути, както и в самите криптовалути.

„Чудя се дали в този момент биткойнът не трябва да се разглежда отчасти като китайско финансово оръжие срещу САЩ. Той заплашва фиатните пари и особено щатския долар. Ако Китай има дългосрочен план за биткойн, може би от геополитическа гледна точка, САЩ трябва да задават трудни въпроси“, коментира той.

Говорейки рамо до рамо с бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео, Тийл изрази мнение, че биткойнът може да представлява заплаха за статуса на щатския долар като резервна валута, ако Китай има дълги позиции в криптовалутата.

Тийл е не просто инвеститор в криптовалути, но и активен играч в тяхното създаване, като преди няколко години неговата фондация даде грант от 100 хил. долара на Виталик Бутерин за изграждането на блокчейна Етериум.

още по темата
още от Финанси