нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Китай може да тества дигиталния юан по време на зимните олимпийски игри в Пекин

Снимка: Getty images

Китай работи по осигуряването на възможност чуждестранни спортисти и посетители да използват дигиталния юан по време на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г., заяви заместник-управителят на Народната банка на Китай Ли Бо.

Той също така каза, че целта на дигиталния юан не е да измести щатския долар на международната сцена.

Народната банка на Китай започна да проучва емитирането на собствена дигитална валута през 2014 г., като през последната година тя стартира редица пилотни проекти за тестване на валутата в реални условия в големите градове в страната. Според нея целта на дигиталния юан е да замени парите в брой и да подкрепи безкешовите плащания в Китай. Тя не е криптовалута и не работи като биткойна.

„За предстоящите Зимни олимпийски игри в Пекин опитваме да направим дигиталния юан достъпен не само за местните потребители, но и за международните атлети и посетители“, коментира Ли по време на организиран от Си Ен Би Си панел, част от Boao Forum for Asia.

Според заместник управителя в момента няма срокове за пускане на дигиталната валута в цялата страна, като централната банка трябва първо да разшири обхвата на пилотните си проекти и да „укрепи“ технологичната инфраструктура, на която се базира цифровата валута.

Предизвикателство към щатски долар?

Много аналзиатори са на мнение, че дигиталния юан може да бъде изполван като средство за усилване на международното присъствие на китайската валута и предизвикателство за щатския долар като резервната валута на света. По-голямата част от международната търговия се извършва в щатски долари.

Ли обаче е категоричен, че фокусът на централната банка е върху местната употреба на дигиталната валута.

„По отношение на увеличаването на присъствието на юана на международните пазари ние много сме казвали ,че това е естествен процес и че не целим да заменяме щатския долар или друга международна валута. Нашата цел е да позволим на пазара сам да избере и да улесним международната търговия и инвестиции“, каза той.

Народната банка на Китай обаче работи с други централни банки, включително тези на Тайланд, Обединените арабски емирства и Хонконг, по проучвания за използване на цифровия юан при трансграничната търговия.

„фокусът ни е върху изграждане на здрава екосистема на местно ниво. В същото време работим с нашите международни партньори. Надяваме се, че в дългосрочен план ще имаме и трансгранично решение“, коментира Ли.

още по темата
още от Финанси