нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Китай раздава 10 млн. юана в мащабен тест на дигиталната си валута

Снимка: Guliver / Getty images

Китай започна едно от най-мащабните изпитания в реалния свят на своята цифрова валута по пътя към безкешово бъдеще, пише Си Ен Би Си.

Миналата седмица правителството на Шънджън проведе лотария за раздаването на дигитална валута в размер на 10 млн. юана (около 1,5 млн. долара). В лотарията участваха близо 2 млн. души, от които 50 хил. са печеливши.

Късметлиите могат да изтеглят мобилно приложение, за да получат дигиталните юани, с които могат да пазаруват при 3000 търговци в определен район на Шънджън. Южният китайски град е домът на някои от най-големите технологични гиганти в страната, включително Huawei и Tencent.

Заплащане с дигитална валута ще приемат местни супермаркети и аптеки, като сред участниците в експеримента е и американската компания Walmart.

Дигиталният юан не е криптовалута като биткойна. Емитира се от Китайската народна банка, като целта не е да бъдат заменени цифровите портфейли като Alipay или WeChat Pay. Дигиталната валута най-вероятно ще работи в синхрон с тях, както и с другите банки.

Биткойнът, от друга страна, е децентрализиран, което означава, че той не е собственост или контролиран от едно лице или компания. Освен това не се емитира от централна банка.

Китай започна работа по дигиталния юан преди няколко години, като до момента бяха проведени само няколко малки теста в различни точки на страната. Експериментът в Шънджън е най-мащабният до момента.

 

още по темата
още от Финанси