Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Китайската икономика отбеляза растеж от 6,4 процента през първото тримесечие

Снимка: Shutterstock

Китайската икономика отбеляза стабилен растеж от 6,4 процента през първото тримесечие на тази година, опровергавайки по-ниските прогнози и въпреки свиващото се световно търсене и търговската война с Вашингтон, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Данните надминаха очакванията на анализаторите за растеж от 6,3 на сто през първото тримесечие, посочва ДПА.

Финансовите показатели през март създават впечатлението, че усилията на правителството да укрепи забавящата се икономика започват да дават резултат.

Износът скочи с 14,2 на сто на годишна база през март, след сериозно свиване през февруари.

Китайската икономика нарасна с 6,6 процента през последната година и това бе най-бавният темп от почти три десетилетия. Причините - натискът на търговската война със САЩ и увеличаването на държавния дълг.

Националната икономика отчита стабилни резултати, засилвайки доверието на пазарите, със задоволство отбеляза говорителят на Националното статистическо бюро Мао Шънюн.

През 2018 година растежът на китайската икономика силно се забавяше през всяко едно от тримесечията (6,8 на сто, 6,7 на сто, 6,5 на сто и 6,4 на сто) на фона на усилията на властите да намалят дълговете и търговското напрежение с администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Само че през първото тримесечие на 2019 година брутният вътрешен продукт на Китай стабилно нарасна и превиши прогнозите на на 12 анализатори, анкетирани от АФП, които очакваха увеличение от 6,3 на сто.

Като се има предвид забавянето на световната икономика и на международната търговия, засилващата се несигурност и значителните вътрешни структурни проблеми, натискът върху икономиката се запазва, допълни Мао Шънюн.

За да подкрепи реалната икономиката, китайското правителство се ангажира през март да намали данъчното бреме на компаниите в страната с 2 трилиона юана (265 милиарда евро).

 

още от Финанси