нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Копаенето на биткойни - заплаха за климатичните цели на Китай

Getty Images

Въглеродните емисии от копаене на биткойни в Китай се увеличават бързо и скоро ще надхвърлят нивата на енергопотребление на Италия и Саудитска Арабия, ако не бъдат предприети спешни действия. За това предупреждава ново проучване на научното списание Nature.

Криптовалутите разчитат на „блокчейн“ технологията, която представлява споделена база данни за трансакции със записи, които трябва да бъде потвърдени и криптирани. Мрежата е защитена от лица, наречени „копачи“, които използват мощни компютри за проверка на трансакциите, а в замяна получават биткойни като награда. Тези устройства обаче консумират огромни количества електроенергия, пише „Гардиън“.

Според изследването местата за копаене на биткойни в Китай ще генерират 130.5 млн. метрични тона въглеродни емисии до 2024 г., а тези стойности приближават годишните парникови газове на Италия и Саудитска Арабия. В дългосрочен план тази тенденция може да подкопае обещанието на Пекин за въглеродна неутралност до 2060 година.

Китайските компании с достъп до евтино електричество и хардуер отговарят за 78.89% от глобалните блокчейн операции на биткойн към април 2020 година. През 2019 г. Китай забрани търгуването с криптовалути, за да предотврати прането на пари, но копаенето е позволено.

Миналия месец регионът Вътрешна Монголия ограничи операциите за добив на биткойн, опитвайки да намали консумацията на енергия. Планът включва принуждаване на всички съществуващи места за копаене да бъдат затворени, както и предотвратяване на всякакви нови операции. Евтината електроенергия привлича заинтересованите от копаене на биткойн.

още от Финанси