нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Крахът на един малко познат хедж фонд разтърси Уолстрийт

Снимка: Getty images

Когато инвеститорите се втурват към изхода е добре да сте сред първите пред вратата. Добър пример за това бе даден от рязкото поевтиняване на акциите на ViacomCBS през миналата седмица, което предизвика разпродажба на активи за 20 млрд. долара сред банките на Уолстрийт, които обслужват изпадналия в несъстоятелност хедж фонда Archegos Capital Management, пише Си Ен Би Си.

Докато Credit Suisse и Nomura, два от основните кредитори на малко познатият Archegos, обявиха рано в понеделник, че са изправени пред „много значими“ загуби, техните конкуренти Goldman Sachs и Morgan Stanley вече се бяха отървали от позициите си в хедж фонда, съададен от бивишия анализатор на Тiger Management Бил Уанг.

Инвестиционната банка Goldman е успяла да продаде повечето от акциите, свързани с изискванията за допълнително обезпечение (т.нар. margin calls) на Archegos още в петък, избягвайки големите загуби в понеделник. Morgan Stanley е продала акции за 15 млрд. долара през последните няколко дни, също избягвайки големи загуби, съобщават от Си Ен Би Си.

На този фон инвеститорите наказаха японската компания за финансови услуги Nomura и швейцарската банка Credit Suisse, чиито акции поевтиняха съответно с 14% и 11,5% в края на търговската сесия в понеделник. Същевременно с това акциите на Morgan Stanley и Goldman Sachs поевтиняха едва с 2,63% и 0,51%.

„В настоящата среда, където информацията тече бързо и трябва да се движите бързо, това показва слабост при управлението на рискове в Nomura”, коментира Марк Уилямс, финансист от Бостънския университет. „Въпросът е дали не са осъзнавали рисковете или са ги пренебрегнали, защото са търсили растеж“, добавя той.

Nomura изчислява, че при пазарните цени от петък компанията е изправена пред загуба от 2 млрд. долара поради трансакциите с Archegos Capital Management, докато Credit Suisse заяви, че неизпълнението на допълнителни обезпечения от базиран в САЩ фонд може да бъде "изключително важно и съществено" за финансовите резултатите на банката през първото тримесечие.

Крахът на непознатият за повечето финансови експерти Archegos повдига въпроса какви други рискове се крият в портфейлите на големите инвестиционни банки.

„Трябва ли изобщо да се занимават с пазарни залози в случай, че могат да загубят 2 млрд. долара за седмица?“, казва Уилямс.

още от Финанси