Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Край на надеждите – гърците остават без 13 и 14 заплата

645

Shutterstock

Гръцкият Върховен административен съд е обявил за съобразена с конституцията отмяната на 13-ата и 14-ата заплата в бюджетния сектор на страната, съобщи "Катимерини". Това слага край на очакванията за възстановяване на великденските и коледните надбавки на бюджетните служители, както и на претенциите им за изплащането им със задна дата от премахването им през 2012 година.

Решението отменя по-старо решение на Върховния административен съд, което беше в обратен смисъл. Поради голямата важност на темата въпросът беше отнесен до пълния състав на съда, който окончателно слага край на надеждата за плащания със задна дата в бюджетния сектор, въпреки обратното мнение на докладчика по делото.

Вестникът пише още, че премиерът Алексис Ципрас е оставил вчера отворена възможността за допълнителни социални плащания, извън одобрените този месец, като изплати на пенсионерите сума, подобна на приетата миналата седмица, и за Коледа.

"Катимерини" цитира и доклад на Международния валутен фонд, в който се признава, че закъснението в преструктурирането на гръцкия дълг е подкопало перспективите за възстановяване на гръцката икономика. МВФ признава още, че в годините на кризата е била дадена непропорционално голяма тежест на реформите в публичните финанси.

Икономическият ежедневник "Нафтемборики" съобщава данни от бюджетната служба на гръцкия парламент, според които първичният бюджетен излишък през първото тримесечие на 2019 г. е по-нисък в сравнение със същия период миналата година, предаде БТА. По-конкретно консолидираният първичен резултат на общото управление показва намаление със 79 милиона евро. За същия период държавният бюджет регистрира намаляване на първичния резултат на касова основа с 436 милиона евро. Отбелязва се намаляване на данъчните приходи с 518 милиона евро и на приходите от програмата за публични инвестиции със 178 милиона.

още от Финанси
20
Петък
Септември