Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Криптовалутата Либра на Фейсбук се сблъска с нови препятствия

Снимка: Shutterstock

Плановете на Фейсбук (Facebook) за пускане на криптовалутата Либра (Libra) се натъкнаха на ново препятствие, след като снощи страните от Г-7 заявиха, че този тип валута, известна като стейбълкойн, не трябва да се появява преди да бъдат премахнати сериозните опасностите, които крие, предаде Ройтерс.

Валути тип стейбълкойн са дигиталните пари, които обикновено са подкрепени от традиционни валути и други активи.

Според доклад на работна група на Г-7, предназначен за финансовите министри, събрали се във Вашингтон за есенните срещи на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка, ако валути като стейбълкойн бъдат пуснати в широка употреба, могат да застрашат световната парична система и финансовата стабилност.

Новопоявилата се технология, която сега до голяма степен не е регулирана, като останалите криптовалути, може също така да попречи на трансграничната борба с прането на пари и финансирането на тероризма, а освен това създава проблеми за киберсигурността, данъчното облагане и личните данни, се посочва в доклада.

Г-7 е на мнение, че нито един глобален проект за стейбълкойн не трябва да бъде осъществяван, докато не бъдат решени регулаторните, законовите и надзорните проблеми и рискове, които пораждат, посочва работната група, оглавявана от Беноа Кьоре, член на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ).

По-рано тази седмица в Женева официално бе учредена асоциация Либра (Libra Assosiation), която ще управлява виртуалната валута на Фейсбук, припомня БТА.

Учредителите са 21, като повечето от тях са инвестиционни компании, които често следят нововъзникващите технологии и имат сходни интереси с Фейсбук, както и организации с нестопанска цел.

Асоциация Либра заяви, че криптовалутата ще зачита националния суверенитет в областта на паричната политика, както и правилата срещу прането на пари и другите дейности за прекратяване на незаконно финансиране.

 

още по темата
още от Финанси