Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Криптовалутата на Facebook - изглежда като блокчейн, но не е блокчейн...

Снимка: Shutterstock

Facebook обяви официално, че планира да пусне в обращение собствена криптовалута - либра през 2020 г. Експерти и международни медии от месеци коментираха, че очакват такъв ход, след като от компанията отдавна набират блокчейн специалисти.

Вчера стана ясно, че трансакции с либра ще могат да се правят с помощта на услугите Facebook Messenger и WhatsApp, а също така и чрез разработвано в момента специално приложение.

Криптовалутата на Facebook ще се казва Libra. Пускат я в обращение догодина

Какво да очакваме от либра и какво ще представлява тя?

Чрез нея компанията стъпва на пазара на финансовите услуги и потребителите ще могат да закупят валутата с платформата и да я съхраняват в свои дигитални портфейли, обясни тази сутрин пред БНТ експертът по информационна сигурност Борислав Сестримски. 

Новата криптовалута ще използва блокчейн както и биткойн, но специфичното е, че там няма да има т. нар. "копачки". Нейната стойност винаги ще отговаря в пари в съответната държава.

"Когато Вие инвестирате левове в либра и върнете после либра в левове, либрата, която е обменена в левове няма да остане в системата, а ще бъде "изгорена". Така ще бъде избегнат инфлационен риск", категоричен е експертът.

От Facebook обявика и Асоциация Libra, която ще служи като гарант. 

Либрата ще се раздели на 100 малки парченца и всеки участник, който участва в инвестицията, ще даде по 10 милиона долара. Очакванията са, че новата криптовалута ще се превърне в разменна монета за доста от услугите във Facebook. Сестримски обаче не смята, че новата услуга ще покрие услугите, които предлага PayPal. Основно предимство, което предлага Facebook, е че новата криптовалута ще има достатъчно защита.

"Тепърва ще се появяват такива валути, така че тепърва тази "война" на ресурс, който ще се мести от една компания в друга, ще представлява електронно преместване на доверието на потребителите", убеден е експертът.

Финансовите данни на клиентите ще бъдат защитени посредством схемите, използвани от банките и финансовите организации. "Това няма да е проблем", сигурен е Сестримски. Подробно се описва движението на парите, как ще се генерират и харчат. "Транзакциите могат да бъдат до хиляда на секунда!" - допълни той.

Трудно ще бъде убеждаването на клиентите, че данните им няма да изтекат, но затова има различни регулации.

Либра изглежда като блокчейн, но не е блокчейн, отбеляза днес в коментар сайтът TechCrunch. "Тя не е истински децентрализирана. Това не е наистина отворено, тъй като регистърът на транзакциите ще бъде достъпен изключително и само за членовете-основатели на Libra Association - освен ако Facebook или друг финансиращ основател не изгради някакъв програмен интерфейс API", продължава изданието. 

Криптовалутата либра е стейбълкойн (вид криптовалути, проектирани да сведат минимално колебанията на цените), тъй като е вързана с кошница от фиатни валути и ценни книжа. 

Асоциацията Libra, която ще наблюдава валутата, се състои от 28 компании членове, включително Vodafone, Mastercard, Visa, Stripe, Uber, Spotify. Либра ще бъде подкрепена от финансови активи, включително ценни книжа на хазната на САЩ, в опит да се избегне нестабилност. Тя изглежда повече като фиатни пари (пари, декларирани от правителство като законно платежно средство), отколкото като криптовалута, отбелязва още TechCrunch. Тоест, проектът повече прилича на работата на банките, отколкото на биткойна. 

още по темата
още от Финанси
22
Петък
Ноември