нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Криптовалутата по Squid Gamе се оказа измама. Срина се с 99,99%

Снимка: Shutterstock

Криптовалутата, вдъхновена от хитовия южнокорейски сериал Squid Game на Netflix, изгуби почти цялата си стойност, след като бе разкрита като измама, предаде Би Би Си.

Цената на Squid, която бе рекламирана като токен за плащания в онлайн турнир през ноември, имитиращ шестте игри от телевизионното шоу на Netflix, нарасна с хиляди проценти в последните дни, достигайки 2,856 долара. След като обаче Twitter маркира профила на криптовалута и временно го ограничи за „подозрителна дейност“, нейната стойност се срина с 99,99% до под един цент, сочат данни на CoinMarketCap.

Много експерти предупредиха още миналата седмица, че около тази криптовалута има редица червени флагове, които подсказват, че става въпрос за измама. Най-очевидният от тях бе фактът, че притежателите на Squid не можеха да продават дигиталните монети.

Критиците също така отбелязаха, че уебсайтът на криптовалутата и нейната „бяла книга“ са съдържали много правописни и граматически грешки. Уебсайтът вече не е онлайн и всички профили на токена в социални мрежи изчезнаха.

От сайта Gizmodo изчисляват, че създателите на криптовалутата са прибрали 3,38 млн. долара от измамата.

„Това е една от многото схеми, при които наивни инвеститори на дребно биват привличани от и експлоатирани от злонамерени крипто промоутъри“, коментира Есуар Прасад, професор по търговска политика в университета Корнел.

Той подчерта, че купувачите трябва да са наясно с факта, че при криптовалутите няма почти никакъв надзор.

„Всъщност, крипто светът е пълен със схеми от типа „надуй и зарежи“ (pump and dump). В много случаи инвеститорите са поне отчасти наясно с това и се надяват, че ще могат да се задържат на гребена на вълната и да продадат активите си за бърза печалба, преди цената да се срине“, коментира Прасад.

 

още по темата
още от Финанси