Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Лагард: Икономическите стимули успокоиха пазарите

Снимка: Guliver / Getty images

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард сигнализира, че финансовата институция ще запази паричната и лихвената си политика без промени на следващото си заседание, тъй като осигурените досега пакети за стимулиране на икономиката са помогнали за успокояването на пазарите, пише Блумбърг.

В интервю за „Файненшъл таймс“ Лагард заяви, че мерките, които бяха въведени в следствие на пандемията, „са демонстрирали своята ефиканост и ефективност“

Следващата среща на Управителния съвет на ЕЦБ е след малко повече от седмица, като това ще бъде първото редовно заседание на централната банка, след като тя разшири размера на своята „Пандемична рограма за извънредни покупки” (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP) с 600 млрд. евро до 1,35 трлн. евро.

„Направихме толкова много, че сега разполагаме с известно време, за да анализираме внимателно икономическите данни“, коментира Лагард пред „Файненшъл таймс“.

Нейните коментари се приемат като потвърждение, че ЕЦБ на практика е преминала в режим на изчакване, след като икономиката на Еврозоната започна да се възстановява. Във вторник членът на изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел заяви, че рецесията може да се окаже по-леко от очакваното. Същият ден обаче Европейската комисия ревизира надолу прогнозите си за икономиките на ЕС и Еврозоната. Според новите прогнози брутният вътрешен продукт на Еврозоната ще се свие с 8,7% през 2020 г., а този на целия Европейски съюз – с 8,3%. През май ЕК очакваше свиване на БВП на Еврозоната и ЕС съответно с 7,7% и 7,4%.

Лагард заяви още пред финансовото издание, че ЕЦБ иска „да разгледа всички възможни варианти за борба с климатичните промени“, което може да включва „по-зелени“ промени в операциите на централната банка, включително и в политиката за изкупуване на активи.

 

 

още по темата
още от Финанси