нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Лагард: Икономическото възстановяване се забави, но не дерайлира

Снимка: Guliver / Getty images

Икономическото възстановяване на Еврозоната се забави, но не дерайлира заради новите ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса. Това заяви   президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард по време на видеоконферентната среща на Световния икономически форум в Давос, предаде Си Ен Би Си

„Надеждите ни са, че 2021 г.  ще бъде годината на възстановяването, но в две фази, като е очевидно, че първата фаза ще бъде белязана от високи нива на несигурност“, коментира Лагард.

Еврозоната е изправена пред редица проблеми - нарастващ брой на заразените с коронавирус,  строги социални рестрикции и бавно разпространение на ваксини. Това създава допълнителен икономически натиск за региона на единната валута, който се очаква да регистрира спад от брутния вътрешен продукт за 2020 г. от над 7%.  

По думите на Лагард настоящата икономическа среда все още опира до „преминаването на моста към възстановяването, което изглежда е забавено, но не и дерайлирано“.

Новите варианти на коронавируса представляват предизвикаха сериозни притеснения в Еврозоната, тъй като те допринесоха за нарастващият брой на заразените с COVID-19 в блока. В някои страни темпото на разпространение на вируса вече е по-бърз дори от това по време на първата вълна през пролетта на 2020 г.

Страните от ЕС започнаха да ваксинират гражданите през декември миналата година, но бавното разпространение на ваксините стана обект на сериозни критики.

Стимулите остават

Последните икономически данни на ЕЦБ показва, че икономиката на Еврозоната се е свила през последното тримесечие на 2020 г., което според Лагард ще се отрази и на първото тримесечие на тази година.

През декември ЕЦБ прогнозира ръст от 3,9% на БВП на Еврозоната през 2021 г. и 2,1% през 2022 г., но тези резутлати зависят от пандемичните условия и напредъка във ваксинацията.

„Дори когато европейските региони достигнат точка, при която икономиките ще могат да бъдат отворени напълно, ще има допълнителни предизвикателства, за да се гарантира стабилен икономически растеж. Икономиката няма да бъде същата.“, коментира Лагард.

Миналата седмица ЕЦБ остави без промяна своята „Пандемична програма за спешни покупки“ (PEPP) в размер на 1,85 трлн. евро. През месец декември тя бе разширена с 500 млн. евро, а срокът й на действие бе удължен  до края на март 2022 г.

Централната банка запази без промяна и лихвите, като основната лихва по операциите за рефинансиране, известна още като „репо лихва“, остава на ниво от 0,00%. Заемната лихва се запазва на равнище от 0,25%, а депозитната лихва остава на ниво от  минус 0,5%.

още по темата
още от Финанси