нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Лагард призовава за съюз на пазарите за зелени капитали

Архив: Getty Images

Екологичният преход предоставя уникална възможност за обединение на капиталовите пазари в Европейския съюз, което е належащо предвид огромните инвестиционни нужди. Това заяви на конференция президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, цитирана от Франс прес.
"Мисля, че зеленият преход ни предоставя уникална възможност да изградим истински европейски капиталов пазар, прехвърлящ националните граници - бих го нарекла Съюз на пазарите за зелени капитали", изтъкна Лагард във видеоизявление.

За интеграция на капиталовите пазари вътре в ЕС се говори отдавна, но тя остава твърде недовършена, въпреки че се появиха много инициативи за развитие на финансирането на икономиката, основано главно върху банкови кредити чрез по-голямо прибягване до институционни инвеститори, като пенсионните фондове, застрахователите или домакинствата, отбелязва БТА.

За да може Европа да достигне целите си за постепенно намаляване на емисиите от СО2 са необходими големи инвестиции, а разпокъсаността на националните финансови пазари може да ограничи възможността да се финансират бъдещите инвестиции, подчерта Лагард.
Предложеното наскоро от Европейската комисия хармонизиране на правилата за информациите, отнасящи се за устойчивото развитие на компаниите, е ключов елемент за укрепване на тази интеграция, изтъкна тя.

По думите й обаче все още липсва адекватен европейски надзор на зелените финансови продукти, за да може да им се даде официален лейбъл. Липсва и хармонизирана фискална система за инвестиции в устойчиви продукти на финансиране.

Нуждите от инвестиции в ЕС се очертават колосални и се изчисляват на около 330 милиарда евро годишно за финансиране на усилията в областта на климата и енергията. Към тях се прибавят 125 милиарда евро годишно за успешно провеждане на дигиталния преход.
Европа вече се доказа като подходящо място за емитиране на зелени облигации, които финансират проекти в подкрепа на устойчивото развитие. За да укрепи тази тенденция, Европейската комисия скоро ще вложи 225 милиарда евро зелени облигации в рамките на план за възстановяване в периода след пандемията, наречен "Next Generation EU".

още от Финанси