нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕЦБ запазва прогнозата за растеж на Еврозоната. Засега

Снимка: Guliver / Getty images

Европейската централна банка запазва прогнозата си за растеж на икономиката на Еврозоната въпреки новите ограничителни мерки срещу разпространението на короанвируса на континента, които могат да се отразят негативно на бизнес активността, предава Си Ен Би Си.

„Смятам, че прогнозите ни от декември все още много ясно правдоподобни”, заяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард  по време на онлайн събитие, организирано от Ройтерс.

През декември ЕЦБ публикува прогноза за растеж от 3,9% на брутният вътрешен продукт на Еврозоната през 2021 г., следвайки свиване с 7,3% през 2020 г. Официалните данни за предходната година все още оповестени.

След публикуването на прогнозата обаче много европейски правителства въведоха по-строги карантинни мерки и удължи вече съществуващите блокади.

Вчера Нидерландия съобщи, че ще удължи ограничителните мерки в страната най-малко до 9 февруари, а Германия, която е в локдаун от ноември, обмисля да наложи още 8 до 10 седмици на пълно затваряне. Франция удължи вечерния час в осем департамента, а Португалия анализира възможността за нов локдаун.

Тези мерки идват след ръст на броя на новозаразените с COVID-19 и на смъртните случаи, свързани с вируса, през последните седмици.

„Серизони ограничения ще останат в сила и след края на януари. В някои страни може да започне постепенно отваряне по някое време през февруари. В други това няма да се случи преди месец март.“, коментира икономистът от Barenberg Флориан Хенс.

Основните притеснения на Лагард обаче са свързани именно с периода след март.

„Би било тревожно, ако след края на март тези страни членки все още се нуждаят от ограничителните мерки и ако е програми за ваксинация бъдат забавени“, каза Лагард.

Колкото по-дълго продължат блокадите, толкова по-голямо ще бъде въздействието върху икономиките на страните от региона на единната валута.

Експерти от частния сектор вече понижиха прогнозите си за икономиката на Еврозоната. Bank of America сега очаква нарастване на БВП на Еврозоната с 2,9%, което е с цял процентен пункт под предишната прогноза.

В подкрепа на икономиката на еврозоната ЕЦБ вече разшири свръхлибералната си парична политика и за 2022 година. Лихвите по кредитирането обаче вече са на рекордни минимуми и доста под нулевото равнище в някои страни от еврозоната, което ограничава инструментите на ЕЦБ да се бори с кризата.

По думите на Лагард институцията може отново да разшири програмата си за изкупуване на облигации, ако това е необходимо, но също така може да се въздържи от използване на целия портфейл от 1,850 трлн. евро, който бе заделен за тази цел, ако кризата отмине.

„Ако договореният пакет е твърде голям и ние нямаме нужда от целия му капацитет, така да бъде. Ще купуваме адекватно, за да се придържаме към целта си за благоприятни условия за финансиране. Ако са необходими повече средства, ще извършим повторно калибриране“, коментира Лагард.

още по темата
още от Финанси