нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Листнатите в САЩ китайски тех-компании загубиха $60 млрд. за дни

Основателят на Alibaba Джак Ма

Снимка: Getty images

Китайските технологични гиганти Alibaba, Baidu, JD.com, и Netease които имат двойно листване на борсите в САЩ и Хонконг, изгубиха пазарна стойност в размер на милиарди долари само за няколко дни.

При затварянето на търговската сесия в Хонконг, пазарната капитализация на четирите компании бе паднала с общо 468,64 мрлд. хонконгски долара (около 60,31 млрд. щатски долара). Този спад е в рамките на три дни.

За този период Alibaba е изгубила 303,1 млрд. хонконгски долара (39 млрд. щатски долара), Baidu – 107,54 млрд. щатски долара, JD.com – 30,674 млрд. хонконгски долара и  Netease – 27,334 млрд. хонконгски долара.

Впечатление прави Baidu – операторът на най-голямата интернет търсачка в Китай, който наприв слаб дебют при вторичното си листване на борсата в Хонконг във вторник.

До тези резултати се стигна, след като в сряда Комисията по ценни книжа и борсите (SEC) на САЩ започна да прилага закон, който бе прокаран от администрацията на бившия президент Доналд Тръмп.

Според закона SEC ще може да посочва компании, които трябва да предоставят документи, доказващи, че те не са собственост или контролирани от чуждо правителство. Китайските компании ще трябва да назовават всеки член на своя борд от директори, който е представител на Китайската комунистическа партия. Ако фирмите не предоставят такъв документ или пък не отговарят на местните стандарти за одит, те могат да бъдат делистнати от борсите в САЩ.

Китайските технологични компании са подложени на натиск и у дома, където регулаторите предприемат по-строги мерки за контрол. Пекин опитва да ограничи властта на технологичните гиганти и да създаде нови правил в сфери като онлайн търговията и финтех.

Отвъд регулаторните притеснения, технологичният сектор като цяло записва загуби на фона на нарастващата доходност по държавните ценни книжа.

още по темата
още от Финанси