нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Малайзия с нетрадиционен подход срещу кражбата на електричество за крипто

Снимка: Getty images

Малайзийските власти демонстрираха нетрадиционен подход в борбата срещу  кражбата на електричество  за „копаенето“ на криптовалути, пише Си Ен Би Си.

В мрежите се появи видеоклип, в който се вижда как валяк мачка машини за криптовалути, наредени на паркинг пред полицейско управление. Става въпрос за 1069 машини, иззети при съвместна операция на полицията на град Мири и електрическата компания Sarawak Energy.

Помощник комисарят на заяви пред медията, че техниката е била конфискувана, след като „миньори“ са откраднали електричество на стойност 2 млн. долара от мрежата на Sarawak.

Властите са иззели машините при шест отделни акции между февруари и април, като стойността на техниката се оценява на около 1,26 млн. долара.

От полицията са избрали да унищожат оборудването, вместо да го продадат, в изпълнение на съдебно решение. Други страни, сред които и Китай, предпочитат да продават иззетите при подобни акции машини.

Копаенето на криптовалути е енергийно интензивен процес, при който мощни компютри решават математически сложни математически уравнения. Миньорите, справили се първи с уравненията, получават за награда част от дигиталните жетони, които се създават при този процес.

Макар че копаенето на криптовалути не е забранено в Малайзия, страната има строги закони за електрическо потребление. Хората, които крадат електричество, ги грози глоба от 100 хил. малайзийски рингит (23 700 долара) и пет години затвор.

Според данни на Cambridge Center for Alternative Finance Малайзия е дом на 3,44% от всички копачи на биткойн, което поставя страната в топ 10 в света.

 

още по темата
още от Финанси