Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Марио Драги с песимистична прогноза за икономиката в Еврозоната

Марио Драги. Снимка: Guliver/ Getty Images

Европейската централна банка (ЕЦБ) очаква "по-продължителна слабост" на икономиката в Eврозоната - песимистична прогноза, която обяснява приетия днес пакет от стимулиращи мерки. Това заяви днес на редовната си пресконференция президентът на ЕЦБ Марио Драги, цитиран от Франс прес.
Валутният съюз страда от "трайната слабост на международната търговия в среда на продължителна световна несигурност", което засяга особено "производствения сектор", обясни Драги.
На днешното си заседание по паричната политика франкфуртската институция понижи лихвата по депозитите от минус 0,4 на сто до минус 0,5 на сто, както се очакваше, и обяви нова програма за изкупуване на облигации за 20 милиарда евро месечно от 1 ноември. Лихвата по рефинансирането бе запазена на исторически ниското равнище от 0 процента, а маргиналната лихва остана 0,25 на сто.

Опасността от ресеция в Еврозоната е "малка", но "нараства", отбеляза още Драги, цитиран от ДПА и Франс прес. Това е ясен сигнал за песимизъм, който идва, точно когато институцията преразгледа низходящо прогнозите си за икономическия растеж и инфлацията във валутния съюз за 2019 и 2020 годината, отбелязва АФП.

Освен това на днешното си заседание по паричната политика ЕЦБ понижи лихвата по депозитите от минус 0,4 на сто до минус 0,5 на сто, както се очакваше, и обяви нова програма за изкупуване на облигации за 20 милиарда евро месечно от 1 ноември. Лихвата по рефинансирането бе запазена на исторически ниското равнище от 0 процента, а маргиналната лихва остана 0,25 на сто.
 

още от Финанси
19
Неделя
Януари