нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Moderna влезе в индекса S&P500

Снимка: Getty images

Биотехнологичната компания Moderna се присъедини към индекса S&P 500, в който влизат най-големите по стойност американски компании, предаде Блумбърг. Нещо повече, с включването си тя директно се изкачи на позицията на най-добре представящия се актив в индекса от началото на годината, и то със значителна преднина.

Това развитие е черешката на тортата в прехода на Moderna от биотехнологична компания в ранен етап на развитие до един от водещите доставчици на ваксини срещу COVID-19. От началото на годината акциите на компанията са нараснали с над 207%, което е най-доброто представяне в индекса. На второ място е L Brands Inc., чиито книжа са поскъпнали със 104% през 2021 г.

Преди включването на компанията в S&P 500 цената на нейните акции скочи с над 30% в рамките на четири сесии, преди да регистрира спад от 2% във вторник. В сряда те поскъпнаха отново с 4,48% до рекордните 321,11 долара за акция, което даде на Moderna пазарна капитализация от около 129 млрд. долара.

Печалбите на Moderna се дължат основно на иновациите на компанията в разработването на иРНК ваксините срещу коронавируса. Това накара някои анализатори на Уолстрийт да нарекат компанията „биотехнологичната Tesla”, тъй като тя може да промени начина, по който се лекуват инфекциозните болести.

Сравненията с Tesla обаче може да не са в полза на акциите на Moderna. Акциите на Tesla са поевтинели с 6% след включването на компанията в S&P 500 през декември, докато самият бенчмарк е нараснал с близо 18%. Други скорошни попълнения в индекса също не се представят особено добре.

Акциите на компаниите обикновено поскъпват преди включването им в индекса, тъй като инвеститорите коригират портфейлите си.

Прочуване на Jeffries сред 191 хедж фонда и институционални инвеститора открива, че близо 73% от респондентите смята, че цената на книжата на Moderna ще остане без сериозна промяна или ще падне с 20% или повече до края на годината.

още по темата
още от Финанси