нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Инвеститорите пренебрегват риска от скок на инфлацията за своя сметка

Снимка: Guliver / Getty images

Има една голяма разлика между настоящият икономически спад, причинен от коронавируса, и световната финансова криза от 2008 г. – фискалният подход. Тази разлика може да доведе до ръст на потребителските цени, които повечето инвеститори не очакват. Това прогнозират от инвестиционната банка Morgan Stanley, информира Си Ен Би Си.

През последното десетилетие развитите икономики са изправени пред ниски нива на инфлация. Това означава, че постепенното увеличение на цените, което се счита за здравословно в икономическо отношение, така и не се състоя. По тази причина централните банки поддържат ниски лихвени нива от 2008 г. насам в опит да създадат ценова инфлация. Тези мерки обаче не тласнаха потребителските цени до нивата, които те искат.

Много играчи на пазарите смятат, че това няма да се промени в близко бъдеще, посочвайки като причини за това икономическия шок от пандемията и високото ниво на безработица.

„Като се има предвид че САЩ и другите водещи икономики са в разгара на една от най-дълбоките рецесии в историята, повечето инвеститори с които говорим, отхвърлят предупрежденията ни за риск от ръст на инфлацията“, се казва в бележка на Morgan Stanley.

„Различното в сравнение с кризата от 2008 г. обаче е фискалният отговор“, добавят от институцията.

Според инвестиционната банка огромните суми, които правителствата и централните банки вливат в икономиката за запазване на работните места и подкрепа на хората, останали без работа, могат да доведат до ръст на инфлацията.

В момента Конгресът на САЩ дискутира нов кръг от еднократни плащани от 1200 долара за всички американци.

„Сега Конгресът има водеща роля по отношение на снабдяването с пари чрез фискални програми.  Това може да бъде доведе до по-голям ръст на инфлацията от очакваното“, коментират от Morgan Stanley.

„Много малко портфолиа са готови за подобно развитие. Тези промени в нивото на инфлация стават бързо и неочаквано“, добавят от банката.

През юни Федералният резерв на САЩ прогнозира обща и базова инфлация съответно 0,8% през 2020 г. и 1,6% през 2021 г.

 

 

още по темата
още от Финанси