нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Може ли цифровата лира да навреди на британската икономика?

Снимка: Shuttertsock

Евентуалното въвеждане от Английската централна банка на цифрова лира стерлинги за широко използване в Обединеното кралство може да нанесе удар върху финансовата стабилност и поверителността на данните и да увеличи цената на заемите. Такова предупреждение отправиха британските парламентаристи в доклад, публикуван в четвъртък във връзка с разглеждането в Обединеното кралство на перспективите за въвеждане след 2025 г. на цифрови банкноти - Central bank digital currency (CBDC), предава ТАСС

Според авторите на документа, изготвен от комисията на Камарата на лордовете на британския парламент по икономически въпроси, широкото разпространение на CBDC, предимно в търговията на дребно, носи „две сериозни заплахи за сигурността“. Първо, поверителността на „сметките може да бъде компрометирана поради пробойни в киберсигурността“. Освен това „централизирана цифрова валутна система, която ще стане важен елемент от националната инфраструктура, може да се превърне в мишена за атаки от враждебни държави и недържавни участници“, се отбелязва в доклада.

Освен рискове, авторите на доклада обаче отбелязват и някои ползи от въвеждането на CBDC за използване между финансови институции, като например, че това би спомогнало за повишаване на „ефективността при търговията с ценни книжа и сетълмента“. Според парламентаристи обаче този модел изисква „допълнителни изследвания и експерименти“. Във всеки случай системата за цифрова валута „трябва да бъде адаптирана към новите заплахи за сигурността и технологичните промени, включително бързо развиващи се квантови изчисления“, казват те.

По-рано финансовите министри от G7 представиха набор от принципи, от които могат да се ръководят централните банки при въвеждането на цифрови валути. Според ръководителите на отдели и ръководителите на централните банки на Обединеното кралство, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония, в бъдеще националните дигитални валути могат да предоставят на бизнеса и потребителите нови възможности за извършване на плащания, насърчавайки приобщаването и иновативното развитие на икономиката, която се развива все по-бързо и все повече навлиза в дигиталното пространство.

 

още по темата
още от Финанси