нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

На Франкфуртската фондова борса ще се търгува до затваряне на пазара в САЩ

Снимка: Shutterstock

Германският борсов оператор Дойче бьорзе (Deutsche Boerse) позволява от днес на инвеститорите да търгуват на Франкфуртската фондова борса до затваряне на пазара в САЩ, предаде Ройтерс. 

Удължаването на търговската сесия с два часа (до 22 часа местно време) може да донесе на Deutsche Boerse по-голям обем на търговията, но и да увеличи разходите й. Същевременно това ще притисне чуждестранните й конкуренти евентуално също да обмислят подобен ход, отбелязват трейдъри. 

В Германия борсовите играчи вече могат да търгуват до това време, или дори до по-късно, чрез платформи, управлявани от местните брокерски къщи Трейдгейт (Tradegate) и Ланг енд Шварц (Lang & Schwarz), които се използват от професионалисти и инвеститори на дребно. 

Удължаването на сесията ще обхване търговията с акции, борсовотъргувани фондове (ETFs) и взаимни фондове. То става възможно чрез нова платформа, въведена от германската клирингова къща Юрекс (Eurex) през септември тази година, допълва борсовият оператор. 

Решението на Deutsche Boerse е най-новият ход на световните борсови администратори за увеличаване на приходите чрез даване на възможност за търговия с различни часови зони. Някои площадки като Московската фондова борса вече удължиха търговските си часове, за да привлекат клиенти от Азия. Други, като Токийската борса, тепърва правят стъпки в тази посока. 

Паневропейският борсов оператор Юронекст (Euronext) обяви миналата седмица, че няма планове за по-дълга търговска сесия. През 2020 година Юронекст отхвърли предложение за съкращаване на търговията, което имаше за цел да подобри ликвидността, както и благосъстоянието на трейдърите.

още от Финанси