Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Лондон едва удържа второто място в класацията на световните финансови центрове

Ню Йорк набра още по-голяма преднина като световен финансов център номер едно, докато Лондон едва удържа втората си позиция, следван от Хонконг, на фона на несигурността около Брекзит, сочи представено днес проучване на Зет/Йен груп (Z/Yen Group), цитирано от Ройтерс.

Ню Йорк изпреварва Лондон със 17 пункта, а силното представяне на други финансови центрове, особено Париж, застрашава второто място на Лондон, посочват съставителите на индекса на Световните финансови центрове (GFCI), предава БТА.

Хонконг сега е само на два пункта след Лондон, където главният въпрос за работещите във финансовия сектор е дали излизането на Великобритания от ЕС на 31 октомври ще пречи на свободното движение на специалисти.

Сингапур, Шанхай, Токио, Пекин, Дубай, Шънчжън и Сидни допълват водещата десетка на финансовите центрове в света. Шънчжън, Дубай и Сидни изместиха Торонто, Цюрих и Франкфурт от групата на първите десет.

Индексът класира 114 финансови центъра, като комбинира оценки на работещи във финансовата сфера и данни.

Според анкетираните Ню Йорк, Хонконг и Сингапур ще имат съществена полза от Брекзит. В Европа се смята, че най-много ще се възползва Франкфурт, след него Париж, Люксембург, Цюрих и Дъблин.

Зет/Йен груп публикува днес за първи път индекс, който класира финансовите центрове като конкурентни места за финансово-технологични компании. На първите места са Пекин и Шанхай, следвани от Ню Йорк, Лондон, Сингапур, Сан Франциско и Чикаго.

Проучването бе представено днес в Лондон от Зет/Йен груп в партньорство с Китайския институт за развитие.

Топ 20 на световните финансови центрове може да видите тук, а първите 10 от тях - в галерията, която следва.

още от Финанси