нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Оспорван резултат на президентските избори в САЩ може да доведе до срив на пазарите

Снимка: Guliver / Getty images

Оспорван резултат на президентските избори в САЩ може да доведе до драматичен спад на фондовите пазара. Това заяви пред Си Ен Би Си ветеранът инвеститор Марк Мобиус.

„Това е реален проблем“, каза Мобиус, след като бе запитан какви биха били последствията от оспорван изборен резултат, при който победителят няма да бъде ясен седмици или месеци след гласуването на 3 ноември.

„Ако се случи нещо такова, пазарите са в голяма опасност. Те няма да харесат този резултат и ще станем свидетели на сериозна корекция, ако не и на драматичен спад на борсите. Така че това е много, много голям проблем“, добави той.

До такъв сценарий може да се стигне ако кандидатът, който бъде обявен за губещ, не признае изборните резултати. По-рано настоящият държавен глава на САЩ Доналд Тръмп отказа да поеме ангажимент за мирно предаване на властта, ако загуби изборите от кандидата на демократите Джо Байдън.

Мащаба на пазарния срив ще зависи от продължителността на диспута, каза Мобиус, като добавя, че ако спорът стигне до Върховния съд, процеса по обявяването на победител може да отнеме доста време и да създаде голяма несигурност – нещо, което пазарите „мразят“.

Според инвеститора потенциална победа на Тръмп би се отразила по-добре на пазарите.

„Всичко се свежда до данъците. Както знаете, Тръмп обещава ново намаляване на данъците. Демократите планират да увеличат данъчното облагане на богатите и на корпорациите. Това е много важна тема за пазарите“, казва още Мобиус.

още по темата
още от Финанси