нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

PayPal въвежда разплащане с криптовалути

Shutterstock

PayPal Holdings Inc се присъедини към криптовалутния пазар, с което ще позволи на потребителите да купуват, продават и притежават биткойн и други виртуални средства чрез дигиталните си портфейли.

Така клиентите ще могат да пазаруват от 26 млн. търговци от мрежата на компанията, започвайки от януари 2021 година, пише „Ройтерс“. По думите на главния изпълнителен директор Дан Шулман надеждата е чрез тази услуга да се окуражи използването на виртуални валути в световен мащаб, както и мрежата на PayPal да се подготви за нови такива услуги, които е възможно да бъдат разработени от централни банки и корпорации. Засега промяната ще важи само за титулярите на американски акаунти. Планира се разширение през първата половина на 2021-ва.

Криптовалутите обикновено са нестабилни, което ги прави привлекателни за спекулантите, но не толкова за търговците и купувачите. Трансакциите са по-бавни и по-скъпи от тези при другите масови платежни системи.

Редица централни банки по света вече изразиха намеренията си за разработка на дигитални варианти на валутите си през следващите години, докато Facebook лансира криптовалутния проект Libra през 2019 година, сред чиито основатели беше и PayPal, макар че се оттегли няколко месеца по-късно.

След съобщението PayPal, най-популярната дигитална валута - биткойнът се изстреля с 4,8 на сто нагоред до 12 500 долара, сочат данни на портала Coinmarketcap, цитирани от ТАСС.
Биткойнът не се е търгувал на това равнище от юли 2019 година. Пазарната капитализацията на популярната криптовалута достигна 262,35 милиарда долара при максималното поскъпване.
 

още от Финанси