Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

И след влизането в чакалнята за еврото са възможни фалити на банки, смята Петър Чобанов

Снимка: Кадър от bTV

„В момента искаме да влезем в една Еврозона, която е раздирана от конфликти и самият еврокомисар за икономическите въпроси Паоло Джентилони казва, че е заплашена от разпад“. Това обясни в ефира на bTV бившият финансов министър Петър Чобанов.

По думите му банковият съюз също крие своите рискове. „Там ще имаме едно преформатиране на банковия пазар в Европа, вероятно и в България. Кредитният рейтинг на страната може да бъде повишен, но икономическата ситуация непрекъснато се влошава и ще видим до колко позитиви ще бъдат извлечени“, прогнозира той. 

Според него фалити на банки са възможни, както и затварянето на банки. И посочи, че има такъв пример с банка в Малта от последните седмици, включително и с български акционер. 

„Има рискове, но те трябва да се управляват по начин, който да осигури влизането ни в самата Еврозона. Колкото по-малко стоим в т.нар. чакалня, която е рисков механизъм, толкова по-добре – минималният срок е две години. Рисковете пред икономическото ни развитие остават, ако не предприемем реформи, които да са насочени както към привличане на инвестиции, така и към осигуряване на справедлива бизнес среда“, припомни Петър Чобанов.

Той коментира и протестите от последните дни, които му напомняли за тези през февруари 2013 г., тъй като се разпространяват по цялата страна. Тази енергия продължава да се разраства, очаквам да се разширяват и като територия и като брой хора, които участват в тях, прогнозира Чобанов. 

още от Финанси