Затвори

Пхенян ще принуди местния елит да купува държавни облигации

Снимка: Guliver/ Getty Images

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун възнамерява да попълни държавната хазна за сметка на богатите граждани на страната, коментира Financial Times. Изданието анализира новината, че за първи път от 2003 г. Пхенян планира да емитира държавни облигации. Ценните книжа дори вече са отпечатани и доставени на централната банка на Северна Корея. Държавата планира да използва голяма част от тях като платежно средство: предполага се, че 60% от емисията ще бъде разпределена между организации на бюджетна издръжка, така че да ги използват за разплащане с  доставчици в страната. Останалите 40%, според изданието, трябва да бъдат закупени от богати граждани на републиката.

Според Financial Times, пандемията на коронавирус и продължителните международни санкции, наложени на Северна Корея са довели до най-лошия икономически спад от 1997 г. насам. Емитирането на държавни облигации е ясно доказателство в подкрепа на това заключение, казват експерти, интервюирани от вестника. Освен това, решението за емитирането на облигациите би могло да се тълкува и като сигнал, че Ким Чен Ун възстановява централизираното управление на икономиката на страната и се отказва да въведе пазарни елементи в републиката.

„Мисля, че това е първият реален знак, че те са под много сериозен финансов натиск поради санкциите и вируса“, казва експертът от Виенския университет Питър Уорд, който определя предстоящото листване като „голямо събитие“. В същото време, според експерта, купувачите на облигации нямат гаранции за възвръщане на инвестициите в държавни книжа, тъй като повечето от лидерите в Северна Корея са просто „некомпетентни“ при вземането на инвестиционни решения.

още от Финанси