Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Половината инвестиции в САЩ идват от Европа

Снимка: Shutterstock

50% от инвестициите в САЩ идват от Европа (125 милиарда долара), показва доклад на Трансатлантическата икономика 2020, цитиран от Euractiv. В същото време износът на американски стоки към Европейския съюз е три пъти по-голям, отколкото този към Китай.

През 2019 година САЩ са внесли стоки за 337 милиарда долара, което е ръст от 6% на годишна база.

Докладът за Трансатлантическата икономика е годишно проучване, фокусирано върху търговията и инвестициите между САЩ и Европа. Изданието 2020 беше публикувано в сряда (26 март) от Даниел С. Хамилтън и Джоузеф П. Куилан от Института за външна политика на университета Джонс Хопкинс.

Въпреки че някои национални икономики преминават през протекционистки момент, отношенията с други страни продължават да бъдат централни за развитието на икономиките. Значението на отношенията между Европа и САЩ, внимателно наблюдавани от Пекин, е пример за това.

САЩ водят търговски преговори както с Китай, така и с Европа. Администрацията на Тръмп даде приоритет на споразумение с Пекин, с което да намали огромния си търговски дефицит с Китай. Преговорите бяха прекъснати от пандемията с коронавируса COVID-19.

Освен това докладът показва, че САЩ са внесли стоки от ЕС на стойност 515 милиарда долара през 2019 г. 

По отношение на заетостта, в доклада се изчислява, че през 2018 г. в ЕС са създадени около 4,9 милиона работни места от американски компании. Обединеното кралство (1,5 милиона), Германия (710 000) и Франция (500 000) са страните, които са се възползвали най-много от американската инициатива. В Америка европейските компании са създали 4,7 милиона директни работни места поради инвестиции.

Китай и COVID-19

След години на търговска война, Вашингтон и Китай подписаха примирие на 15 януари 2020 г. В икономическото и търговско споразумение (ЕТА), известно още като сделка фаза 1, беше поет ангажимент Китай да отвори своя пазар. Тази сделка изисква китайският внос на някои стоки от САЩ да се увеличи с около 95 милиарда долара през 2021 г. спрямо изходната стойност за 2017 г.

Оценките на Института за световна икономика в Кил, независим институт за икономически изследвания с нестопанска цел, сочат, че ЕС вероятно ще загуби около 11 милиарда долара от износ за Китай, като най-засегнати са френският и германският производствен сектор.

Според доклада на Трансатлантическата икономика 2020, в началото на тази година американската икономика се очаква да се разшири с по-бързи темпове в сравнение с ЕС, „с консенсусни оценки на ръста на реалния БВП на САЩ от около 2% срещу едва 1,4% прогнозен растеж в ЕС”.

Тези оценки за растеж се основават на редица ключови фактори, включително търговското примирие между американците и китайците.

До март, след проблемите, създадени от COVID-19, тези прогнози спаднаха. Въпреки че Щатите все още се опитват да се борят с вируса по свой начин, COVID-19 изглежда е помогнал за сближаване между китайците с ЕС.

Миналата седмица Пекин реши да изпрати на блока общо 50 000 комплекта за тестване на нуклеинова киселина, 200 000 маски за лице (N95) и два милиона хирургически маски за лице.

На 19 март китайският посланик в ЕС Джан Минг заяви, че координацията между европейския и китайския блок по време на тази криза е като „огледало, което отразява, че отношенията между Китай и ЕС по същество са свързани със сътрудничество и партньорство“.

Brexit

В доклада се подчертава, че Brexit вероятно „ще се окаже скъп за Обединеното кралство и ще намали бизнес климата в ЕС“. Според статия, публикувана от Bloomberg на 10 януари, Brexit вече е струвал на икономиката на Обединеното кралство около 170 милиарда долара след референдума.

През 2018 г. капиталът на САЩ във Великобритания е бил в размер на 758 милиарда долара. Това означава, че инвестицията, направена от американски компании във Великобритания, е почти тройната от инвестициите в Южна Америка, Близкия Изток и Африка заедно (260 милиарда долара).

още от Финанси